У спомен  – Живко Радивојевић Жика                        

1052

Дана 30. децембра 2022. године у свом дому у Шимановцима преминуо је Живко Радивојевић – или само и много познатије Жика новинар из Шимановаца. Пионир и симбол локалног спортског новинарства и спортске речи. Како да наставим овај текст? Били смо дугогодишњи другари и колеге. Тога истога дана када је преминуо видели смо се и (по)причали. Необавезно али и обавезно о новинарству и спорту. Као много пута до тада. И као што смо мислили да ћемо се видети и причати још много пута после тог пута. Али ето! Био је то задњи пут. Шта ти је живот.

Жика новинар је био пре свега добар и скроман човек, и велики заљубљеник у спорт, посебно локални, новинарство, своје Шимановце, Општину Пећинци и Срем, што га је у оно тамо неко прошло време, на почетку свог живота и посла, када је требало да се определи чиме ће се коначно бавити у животу, и одвело на пут којим ће се бавити у годинама које су уследиле. Па ето и до краја свога живота. Што је сплетом животних околности једном давном изјавом на почетку свога новинарског пута, аутору овог текста то и наговестио: “волим спорт, новинарство, спортско новинарство, и ако бих могао и будем могао да бирам, волео бих да се спортским новинарством бавим до краја свога живота“!

Током свог живота и каријере као спортски новинар, радио и тв аутор, помно је пратио и све о томе знао, сва спортска дешавања у локалном спорту. Од фудбала и кошарке до шаха, боћања и куглања, тј. бовлинга. Сарађивао је са разним штампаним, радио и тв медијима на локалу и шире који се баве локалним спортом: Радио Пећинцима, Сремском телевизијом, Спортским журналом, Сос каналом, Сремским новинама, М новинама, Пећиначким новинама, порталима Србија спорт и спортин.биз, итд. Мало је речи и простора са којим би се описало све учињено на праћењу и популаризацији спорта и спортских дешавања на локалу. Због свега, његов допринос популаризацији и развоју споpта и спортиста у нас, на локалу, је немерљив. После свега, за све и због свега заслужио је и од својих, Општине Пећинци и Спортског савеза општине Пећинци је и добио и признање и награду, њему јако битну и важну. Којом се јако поносио, испаде животну: “За допринос развоју спорта и спортске културе на локалу и опште“.

Добро га знајући, какав је био, шта је све урадио и најпосле шта је још планирао и мога да уради а ето није на пољу спорта, новинарства, спортског новинарства на локалу, после Жике новинара локално спортско новинарство никад више неће бити исто. Жико, недостајаћеш својој и локалној спортској породици. Почивај нам у миру. Нека ти је вечна слава и хвала.

Текст: Александар Ђорђевић Саша, Шимановци