Тренутак овековечен на фотографијама Слободана Чавића

693

Синоћ је у холу Културног центра Пећинци свечано отворена изложба фотографија Слободана Чавића под називом „Неки други живот“.

Изложбу је отворио директор КЦ Јован Деврња, по чијим речима Слободанов рад свакако заслужује већу пажњу, а посебно јер је у питању наш суграђанин из Шимановаца, чији рад је већ препознат широм Србије, а и ван граница наше земље.

„Културни центар, као централна установа културе у нашој општини, свој рад је усмерио управо на промоцију и представљање успеха становника наше општине. Задовољство је заиста представити пећиначкој публици овакве уметничке фотографије. Изложбе фотографија су свакако новина у нашем раду. Након младог Душана Петковића чије смо радове такође представили нашој публици, сада излажемо и радове Слободана Чавића који је за ову прилику одабрао 30 фотографија у црно-белој техници како би нам дочарао баш ону прошлост и амбијент који је некада обитавао на овим просторима“ – рекао је Деврња.

А на Слободановим фотографијама је управо та наша прошлост ухваћена и остала ту заувек, можда и као подсетник да је не заборавимо ни ми, ни будуће генерације, јер је она део нас самих. Иако изложба носи назив „Неки други живот“, свака фотографија носи емоцију за себе, које све заједно сублимирају прошлост пред очима посматрача и стварају тај неки други живот нашим садашњим.

Изложба у Пећинцима је друга самостална изложба овог уметника, а по његовим речима међу изложеним фотографијама налазе се и награђиване, захваљујући којима је трећи фотограф на ранг листи Фотосавеза Србије. На његовим фотографијама забалежени су моменти и људи, који су на неки начин неприметни, а ипак, како каже, врло приметни, јер су остали заувек овековечени на његовој фотографији.

„Ово су људи које не срећемо сваки дан, или их срећемо али их не видимо. Покушао сам да снимим неки њихов стваран живот, да ухватим неке емоције и да представим то нашој публици. Те неке њихове одређене тренутке ја сам забележио, замрзао и претворио их у вечност. Сви они живе неки обичан живот, као да се налазе иза паравана и ми га не видимо. То су све наши људи, који раде неке необичне послове, у тишини пролазе поред нас, долазе и одлазе, а ми их не примећујемо, јер живимо неки други живот за разлику од њих“ – изјавио је Чавић.

На отварању изложбе представљена је и Слободанова фото-монографија „Моја земља“ која представља врло битан корак у његовој каријери. Издавач фото-монографије је Народна библиотека у Пећинцима, уз подршку Месне заједнице Шимановци, пећиначке локалне самоуправе и Туристичке организације општине Пећинци. Рецензент је такође Шимановчанин Александар Ђорђевић, а своје мишљење о књизи је изразило чак 5 познатих мајстора фотографије у Србији. Бранислав Бркић је написао да је „Чавић фотографије пажљиво одабрао, рекло би се да ни једна није ту само да би попунила простор. Ауторово фотографско умеће је на високом нивоу, што се запажа код избора мотива, код компоновања, код избора тренутка снимања, а такође и код коначне обраде за презентовање посматрачу…“.

О успесима Слободана Чавића сведоче престижне награде и признања освојена на Фестивалу фотографије Србије у Алексинцу, међу којима се издваја треће место на листи 10 најбољих аутора Фото савеза Србије за 2020. годину. Чавић је од 2018. године члан Фото клуба Београд и Фото савеза Србије, а учествовао је на преко сто међународних салона уметничке фотографије у земљи и иностранству. Са разних конкурса, Слободан је понео велики број диплома, признања и златних медаља. Залагањем овог фотографа, ове године основан је и Фото клуб у Шимановцима, а како нам је рекао, циљ клуба је укључивање што више младих и увођење у свет фотографије.

Изложба фотографија Слободана Чавића „Неки други живот“ биће отворена до краја октобра, а пећиначка публика се може упознати са његовим уметничким радом сваког радног дана од 8.00 до 15.00 часова.

Посетиоци синоћне изложбе били су у прилици и да након отварања уживају у добром звуку за који се побринула рок група Матрикс из Огара, који су у сали Културног центра одржали целовечерњи концерт.

pecinci.org