Сремски кулен

1526
бака Сремица

Први пут реч кулен спомиње се у Ријечнику српског језика Вука Стефановића Караџића објављеном 1852 године у Бечу. Према опису кулена који је тада дао Вук ова кобасица више би одговарала данашњем шварглу него данашњем кулену. Реч кулен је грчког порекла “колум“ која у преводу значи дебело црево. Значи, кулен је велика кобасица или кобасица у дебелом цреву. Од других кобасица сремски кулен се разликује по томе што се у његовој изради користе најквалитетнији комади свињског меса. Посебно мора бити добар однос између меса и сланине, соли и праприке.

Прва куленијада је одржана на салашу Бранка Ходоба у Сремској Митровици, 1999.године. Група ентузијаста и заљубљеника у кулен, уз хладан шприцер, договорише се да направе прву куленијаду и званично имају име и презиме оног ко најбоље уме и зна да направи кулен. Како се вест о куленијади брзо проширила Сремом, сваке године број предатих куленова се повећавао. И сваке године победници су славили, а остали се трудили да направе бољи кулен и да следеће године буду први, најбољи. Место куленијаде се мењало: од салаша “Ходоба“, преко, Хотела Срем, Баре Засавице, па све до 9. сремске куленијаде, када се преселила у Ердевик и оно је постало традиционално место одржавања.

Данас неки већи прерађивачи меса почињу да производе кулен сличнији традиционалном изгледу, али чешће по облику, а не по укусу. Прави кулен се још увек може купити само у локалним месарама широм Војводине. Кулен у Срему представља велику традицију и сремци га сматрају изворно својим, те га стога и зову само кулен.

Постоје многобројни рецепти за сремски кулен, јер некада је свака породица у Срему имала неки свој тајни рецепт за припрему истог. Кулен би требао да буде што кртији па су неки прибегавали и додавањем говеђег меса, што се сматра не дозвољеним с обзиром да је прави кулен искључиво од чистог свињског меса. Један од рецепата следи и ако у многим другим нема сланине, с обзиром да је некад у Срему чешће у употреби под тим називом била тзв. сапуњара од које би кулен био само маснији, а то се управо желело избећи.

Рецепт за домаћи сремски кулен:

Састојци: 10 кг свињског меса, 1 кг тврде сланине, 220 г соли, 200 до 250 г љуте алеве паприке, 20 г црног бибера, 1 кашика кашастог белог лука, 1 дл квалитетног рума, 30 г шећера.
За квалитетан домаћи кулен бира се квалитетно месо од бута, плећке и крменадле свиња старих између 1,5 и 2 године. После пажљивог чишћења од жилица и опница, месо исећи на комаде 5 х 3 цм и додати све зачине па одложити у прохладну просторију да одстоји 3 до 5 дана на температури 5 до 8°Ц, што зависи од дневне – собне температуре. После одлежавања месо самлети кроз решетку 10 мм и одмах пунити у кате или друге омоте. Кулен добро увезати, опрати од масноће, нанизати на штапове и оставити да се оцеде и просуше 24 сата. Димити их на хладном диму (од буковог дрвета и пиљевине) месец дана, сваког трећег дана (два паузирати). Ако је време влажно, кулен чешће димити, а за то време кулен у цреву окренути два до три пута. Кулен чувати у прохладним, промајним и сувим просторијама. Кад дођу топлији дани унети их у сув и проветрен подрум (на 18°С). Сазру после 4 до 5 месеци, а у већим катама и око пола године. Може се чувати и преко годину дана.