Шимановцима друга награда на Сусретима села

177

Финале манифестације Сусрета села Србије, одржано је у суботу 2. новембра, у Лозовику, а у категорији села између 3.000 и 5.000 становника, Шимановци су проглашени за друго најуспешније село у Србији.

Организатор такмичења је Културно-просветна заједница Србије, а према пропозицијама такмичења оцењиван је укупан квалитет живота у селима од уређености, преко инфраструктуре, до културног живота у селу.

Како нам је рекао председник Савета месне заједнице Шимановци Александар Мандић, ово село је доста напредовало у последњих неколико година.

“Оно на шта смо веома поносни то је да у нашем насељу практично нема незапослених, што је истакнуто и на самој церемонији уручења награда, јер стално се развијамо, из године у годину развија се индустријска зона, где бројне светске компаније отварају своје погоне или представништва, и ми се надамо да ту нећемо стати са развојем. Инфраструктура је на завидном нивоу у односу на већину села у Србији. Мало је села која се могу похвалити канализацијом и пречистачом отпадних вода, гасоводом, уређеном путном инфраструктуром и фрабриком воде. Све то умногоме доприноси квалитенијем животу сваког Шимановчанина. Ова манифестација била је и прилика да разменимо искуства у циљу што успешнијег даљег развоја. С тим у вези, предложили смо да наше ловачко друштво и културно-уметничко друштво успоставе сарадњу са друштвима из Лозовика и Лазарева из Баната, да гостују једни код других, да уче једни од других, али првенствено да се друже, јер то је можда и циљ ове манифестације” – рекао је Мандић.

На финалној манифестацији Сусрети села Србије награђено је 16 села из 13 општина и градова у пет категорија према броју становника, а у свеукупном пласману за најуспешније село у Србији проглашен је домаћин манифестације Лозовик.

Такође, додељене су и Златне медаље Културно-просветне заједнице Србије за допринос свеукупном развоју села које је добило 10 удружења грађана и 18 појединаца из 20 општина, а међу добитницима златне медаље за појединачни допринос квалитетнијем животу на селу били су и чланови КУД “Искон” из Шимановаца за 10 година успешног рада и за анимирање преко 200 чланова друштва.

pecinci.org