Културни вашар круна обележавања шимановачке славе

362

“Културни вашар”, као круна тродневне славе у Шимановцима, окупио је у недељу 22. августа љубитеље народне традиције, културе и уметности из пећиначке, али и суседних општина. Организатор, Удружење жена “Шимановчанке”, потрудило се да сваки минут и сваки кутак у шимановачком парку буде испуњен занимљивим и забавним садржајима, од изложби ручних радова, преко концерата и представа, па до такмичења у припремању сремачког паприкаша. Учествовало је 18 удружења жена која су на својим штандовима излагала маштовите креације, од слатких и сланих колача до ручних радова, слика и козметичких средстава из домаће радиности. Док је трајала изложба, на летњој позорници одвијао се богат културно-уметнички програм, а у парку такмичење у припреми сремачког паприкаша.

Судећи по расположењу гостију и публике у којој су били стари и млади, деца и одрасли, на “Културном вашару” је свако могао да пронађе оно што га занима и радује, или на штандовима, или у публици испред летње позорнице. КУД “Искон” и КУД “Искон ветерани” су после једнодневне паузе поново обрадовали публику врхунском игром, а глумице драмске секције Културног центра Пећинци Мерима Радивојевић, Јелена Недељковић и Александра Опачић су одломцима из комедије “Стеријине покондирене тиквице” дале посебан печат културно-уметничком програму, као и вокалне солисткиње Анђела Денић и Теодора Радосављевић, и млади хармоникаши Бојан Дробац и Вук Денић. Да расположење посетилаца Културног вашара ни за тренутак не посустане постарали су се и сремачки тамбураши који су обилазили штандове.

“Ове године смо позвали 18 удружења жена из општина Пећинци, Рума, Стара Пазова и Сурчин. Што се тиче такмичења у котлићу, учествује пет удружења жена и десет самосталних такмичара из Шимановаца, Јакова, Војке и Платичева. Наше удружење не учествује у такмичењу јер смо домаћини, али зато наши врхунски кувари припремају паприкаш за све учеснике манифестације. За све учеснике жене из Шимановаца припремиле су поклоне које су саме направиле. На крају, желим да се захвалим Општини Пећинци, Савету МЗ Шимановци и Туристичкој организацији без којих ова манифестација не би могла да се одржи, а нарочито не да буде овако успешна” – рекла нам је Душица Милошевић, председница Удружења жена “Шимановчанке”.

Посебна атракција манифестације био је фијакер Драгана Петровића који је возио учеснике и госте кроз Шимановце.

pecinci.org