Шимановчани одали пошту жртвама ослободилачких ратова

504

У склопу овогодишњих „Дана Шимановаца“, тродневне манифестације којом је обележена сеоска слава у овом насељу, један од централних догађаја било је свечано полагање венаца на споменике погинулима у Првом и Другом светском рату.

Венце су положили заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић и председник Савета МЗ Шимановци Александар Мандић, а церемонији су, поред мештана Шимановаца, присуствовали и представници општинске борачке организације и месних борачких организација из околине.

„Наши преци, борећи се у Првом и Другом светском рату, чували су своје, породице, веру, нацију, независност и слободу по којој је српски народ препознатљив. Српски народ се кроз историју бранио, јер су му други покушавали да ускрате елементарне вредности достојне човека. Нажалост, праву вредност слободе схватамо тек када је изгубимо. Зато ми, њихови потомци, захваљујемо нашим прецима на њиховој несебичној жртви, да ми сада уживамо у благодетима живота у миру и слободи. На нама, новим генерацијама, је обавеза да не допустимо више страдања и прогоне српског народа где год он живео. Морамо имати храброст и одлучност Карађорђевића, али још више мудрост и дипломатске вештине Обреновића“ – поручио је Мандић.

У оквиру програма обележавања сеоске славе организовани су бројни спортски и културни догађаји. Ветерани Хајдука играли су у суботу пријатељску утакмицу против Дорћола и победили 7:2 (4:0). Кошаркашки клуб „Пинк“ организовао је занимљив турнир пионирских екипа. Спортски програм употпунио је наступ деце из Клуба за ритмичку гиманстику „Top gym“, као и шахисти који су организовали два турнира, која је повлачењем првог потеза отворио заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић.

Најмлађи су у суботу имали прилику да уживају у мађионичарској представи за децу „Игоров магични шоу“, а Ловачко друштво Шимановци је у недељу организовало шицару.

pecinci.org