Васкрс 2021. године

0
713

О какве радости, каквог лепог расположења у Шимановчани где су се почели окупљати верници у свом храму Преноса моштију светог оца Николаја. Сви заједно имали смо и те како разлога да се окупимо и радујемо а да заборавимо како је то било пре годину дана. Скупили смо се да прославимо празник над празницима Васкрсење Христово. Све што се издешавало претходних годину и нешто више дана једино се може превазићи у радости Васкрсења. „Ако Христос не Васкрсне узалуд је вера наша и узалуд надање наше“ писали су свети апостоли. Празник Васкрсења потврђује да ништа није узалуд.

Велики број деце и одраслих парохијана шимановачких попунио је свети храм. Света Литургија је почела у 09,00 сати, па су верници са својим парохом протојерејем-ставрофором Жељком Кретићем, благодарили Господу  што нас све удостоји да дочекамо празник Васкрсење. Као и ранијих година, освећена су и подељена свима у храму офарбана Васкршња јаја. Тако су и жене из удружења жена „Шимановчанке“ и ове године припремиле и поделиле поклоне за све малишане који су се нашли у светом храму.

Припремиле су „Шимановчанке“ и ове године јаја за дечију туцанијаду која траје већ неколико године. Деца за такмичење подељена у четири групе; деца до три године, деца од три до седам година, деца од 1-4 разреда и деца од 5-8 разреда. У свакој категорији за прва три места припремљене су награде.

У најмлађој групи,они до три године; треће место је припало Магдалени Мандић, друга је Тајана Стојановић док је прво место припало Тари Томашевић.

У групи деце од три до седам година; трећи је Александар Вукобратовић, друго место освојио је Василије Бабић а прво место припало је Тадији Стојановић

У групи школске деце од првог до четвртог разреда; трећи је Миљан Вукашиновић, друга Елена Ђурић а прво место ове године припало је Сари Миличевић.

У најстаријој групи, деце од петог до осмог разреда; треће место је заузео Андреј Матијевић, друга је Марта Ђурић, док је титулу најбољег понео Вук Пековић.

А како је то све изгледало овог лепог и радосног дана можете ведети на фотографијама са дешавања у Шимановцима које ће вам још више дочарати лепоту прослављања Васкрсења Христовог.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ

Текст приредио парох шимановачки

протојереј-ставрофор Жељко Кретић