Свети Сава прослављен у Шимановцима

865

Свети Сава, први Архиепископ српски, прослављен је 27. јануара 2023. године у цркви Преноса моштију светог оца Николаја у Шимановцима. Свету Литургију са почетком у 09,00 сати служио је протојереј-ставрофор Слободан Радојчић пензионисани парох из Сурчина.

Освануо је дан под снегом, мало хладан, баш како треба да буде овог дана, на празник Светог Саве. Наше је да се молимо а Господ  даје баш онолико колико и онако како нам треба. Тако смо се и ми данас молили у храму шимановачком. У присуству верника, шимановчана, посебно деце наше молитве и наше појање се узносило из нашег храма ка небу. Радујемо се сви јер је наш Свети Сава ту, међу нама. Свету литургију су употпунили ученици основне школе „Душан Јерковић – Уча“ својим песмама и рецитацијама. Свако дете присутно у светом храму добило је пригодан и богат светосавски пакетић које су обезбедили Месна Заједница Шимановци и светосавски кумови у светом храму.

Црквени кумови за Светог Саву; породице Вељка Мандића, Драгана Ерића, Немање Мандића и Жељка Ћирковића су припремили и славске колаче и жита, као и послужење за све присутне у храму. На крају свете литургије ови дарови су освећени и подељени присутнима. Поменути кумови си се прихватили кумства и за следећу годину.

Наш драги прото Слободан је на крају све поздравио и поучио пригодном беседом, а надлежни парох прото Жељко се постарао да све протекне у најбољем реду, како и приличи овом дану.

У школи „Душан Јерковић – Уча у Шимановцима је спремљен пригодан програм за све просветне раднике, ученике, помоћно особље и госте како и приличи овако лепом и радосном дану. После поздравног говора директорице школе Госпође Живке Михић освештани су славски колач и славско жито припремљено за школску славу Светог Саву, које је освештао парох шимановачки протојереј-ставрофор Жељко Кретић. Школски кумови Месна Заједница Шимановци и њени представници Господа Александар Мандић и Зоран Војкић су се потрудили да свега има довољно за присутне на овом слављу. Исти су се прихватили кумства и за следећу годину.

Кроз фотографије Воје Добрића, покушаћемо да вам дочарамо све лепоте данашњег дана.