Нова Бошова фабрика у Шимановцима

1643

Компанија Бош (Bosch) у Србији ове године обележава 10 година од отварања фабрике у општини Пећинци, која је највећа Бош фабрика за производњу система брисача у Европи. Нова пословна јединица Комфорт актјуејторс (Comfort Actuators) званично је отворена и у њој ће се производити подизачи стакала.

Фабрика у општини Пећинци, у индустријској зони Шимановци, припада дивизији Електро покретача компаније Бош и од почетка рада производног погона представља пример доброг пословања, како у Србији, тако и у оквиру Бош групе на глобалном нивоу. То потврђује и константан развој фабрике и ширење њеног производног портфолија ауто делова, захваљујући којем је Бош у Србији већ годинама међу 15 највећих извозника.

„Овом посебном прекретницом остварујемо проширење нових послова за Бош у Србији. Поносни смо на овај резултат с обзиром на огроман посао који је наш тим урадио да би се ово остварило. Захваљујем се свима који су учествовали у реализацији овог пројекта, а моја посебна захвалност иде Општини Пећинци и Развојној агенцији Србије“ – истакао је Јорг Кречмар, директор Бош фабрике, поводом обележавања почетка рада нове пословне јединице.

У компанији Бош у Србији тренутно ради око 3.500 запослених, док је нова производна јединица донела још 300 радних места.

„Отварање нове пословне јединице значи да ширимо асортиман Бош производа, што нас доводи корак ближе ка томе да постанемо водећа Бош фабрика у аутомобилској индустрији. За наше људе то значи више радних места, тако да ће цео погон у Пећинцима до краја ове године имати око 3.000 запослених“ – рекао је Френк Дек, технички директор Бош фабрике.

Обележавању почетка серијске производње присуствовали су и Јованка Јовановић, генерални директор Бош групе у Србији, као и представници општине Пећинци и Развојне агенције Србије.

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић рекао је да компанија Бош од свог доласка у пећиначку општину значајно доприноси унапређењу локалне привредне слике, јер свих ових година проширује обим пословања и увећава број запослених.

„Са близу 3.000 запослених само у погонима у Шимановцима, компанија Бош је једна од најзаслужнијих што је у општини Пећинци, у децембру 2022. године, на евиденцији незапослених било само 519 лица, што је најнижа незапосленост у региону и најнижи број незапослених у нашој општини икада“ – рекао је Ђокић.

Бош у Србији послује на две локације – у централи на Новом Београду и у фабрици у Шимановцима, а завршетком трећег пројекта у вези са развојем производних капацитета, ова компанија у Србији сада располаже са 80.000 м2 који подржавају производњу и развој производа.

Фото: Никола Мажибрада
Извор: pecinci.org