Соларном пећницом послали поруке о енергетској ефикасности

496

Поводом Светског дана енергетске ефикасности и очувања енергије, ученици петог и шестог разреда Основне школе “Душан Јерковић Уча” обележили су дан када је донета одлука о решавању енергетске кризе и проналажењу могућих решења 1998. године.

Како нам је рекла наставница физике у шимановачкој школи Драгана Љубинковић, енергетска ефикасност значи ефикасно коришћење енергије у свим сегментима наших живота, тачније употребу мање количине енергије и важно је средство у борби против климатских промена.

“Често се дешава да се енергетска ефикасност поистовећује са уштедом енергије, што подразумева одрицање, док је она баш супротно – енергетски ефикасно понашање не значи да треба да се одрекнемо угодности савременог начина живота, али да би разумели шта то заправо значи, неопходно је да се са овим појмом добро упознамо. Зато су наши ученици овај дан обележили презентацијом и на једноставан начин се упознали са појмом енергетске ефикасности, о начинима којима могу рационално да користе енергију, како да примене енергетску ефикасност у свом свакодневном животу, као и експериментом који се састојао од израде соларне пећнице и њене употребе. У својим експериментима, мали научници су соларне пећнице користили за мерње промене температуре, као и за загревање и припремање хране” – рекла је Љубинковић.

Она је додала да су поруке малих шимановчких научника пре свега – “ Затворите прозоре док грејање ради; учите док је дан и искључите светло када нисте у соби; користите ЛЕД сијалице; више ходајте и возите бицикл, а мање користите аутомобил; користите обновљиве изворе енергије као што је енергија сунца; не користите много воде када се туширате…“

pecinci.org