Слободан Чавић примљен у Кућу славних ИААП-а

580

Међународно удружење уметничких фотографа (ИААП) прогласило је фотографа из Шимановаца Слободана Чавића за најбољег на свету за 2022. годину у две категорије – Изузетност и Маестро, а две фотографије овог аутора, „Терет живота“ и „Молитва за душу“, проглашене су за ремек-дела.

Чавић је ово значајно признање освојио у конкуренцији 7344 учесника из 107 земаља на такмичењима признатим од стране ИААП-а током 2022.године. Прошле године Чавић је наступио на 200 домаћих и међународних изложби, на којима је освојио преко 200 медаља и преко 300 похвала.

Честитке нашем фотографу је упутио и директор ИААП-а Владимир Јовановски.

„Господин Чавић је недавно примљен у Кућу славних ИААП-а, заузевши прво место у категоријама Изузетност (Excellence) и Маестро. Поред тога, фотографије господина Чавића „Терет живота“ и „Молитва за душу“ препознате су као неке од 25 најбољих слика за 2022. годину у категорији ремек-дело (Masterpiece). ИААП је поносан што има господина Чавића као члана и континуирано је инспирисан његовом посвећеношћу и страшћу за фотографију. Поздрављамо његов тежак рад и изванредне доприносе у овој области и са нестрпљењем очекујемо да видимо више од његовог изванредног рада у будућности“ – истакао је Јовановски у писаној изјави.

Слободан Чавић каже да је велика част бити признат од стране једне од највећих светских организација уметничких фотографа.

„Мој рад је последица велике љубави према фотографији и према средини у којој живим и коју сам тежио да овековечим на својим фотографијама. У тренутку када стварам не размишљам о наградама, али овако значајне награде су свакако велика част и велики подстицај за мој даљи рад. Током каријере имао сам подршку многих, од колега из Фото савеза Србије, пећиначке локалне самоуправе и Месне заједнице Шимановци, до најобичнијих, а опет тако јединствених људи, које сам фотографисао“ – каже Чавић и додаје да признање које је добио на наки начин припада и свима њима.

pecinci.org