Слава у Шимановцима

793

Слава у Шимановцима је и ове године обележена вишедневним, разноврсним културно-уметничким, спортским и забавним програмом, обједињеним у оквиру, сада већ традиционалне, славске менифестације „Дани Шимановаца“. Јучерашњим полагањем венаца на споменик жртвама Првог светског рата у парку, започео је централни догађај обележавања сеоске славе у овом насељу.

Венце су положили заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић, председник Савета месне заједнице Шимановци Александар Мандић, представници општинског удружења ратних војних инвалида Зоран Попов и Бранко Врањеш, представници борачких организација из Инђије, Сремске Митровице, Сурчина, Старе Пазове и Покрајинског одбора СУБНОР-а, а у присуству одборника Скупштине општине Пећинци, директора јавних предузећа и установа, представника удружења грађана, представника осталих месних заједница из општине, мештана и бројних гостију.

Мештанима и гостима се обратио Александар Мандић, који је том приликом рекао да је Савет МЗ Шимановци пре седам година установио манифестацију Дани Шимановаца, са, како је рекао, једним циљем – да традиционална партизанска слава постане прилика за заједништво.

“Сви наши преци, свако на свој начин, дали су допринос како бисмо ми данас уживали у благодетима дугоочекиваног мира за српски народ. Срби су кроз историју често толико страдали да је доведен у питање и биолошки опстанак нације. Међутим, српски народ се обнављао и рађао неке нове јунаке. Сви наши преци су се борили за слободу коју су други хтели да им отну. Бранили су своје име и презиме, веру, своје породице, своја села и градове. Зато су били непобедиви. Слобода је била и остала највиши идеал српског народа” – рекао је Мандић.

Програм је водио Александар Саша Ђорђевић, аутор монографије о Шимановцима, који је подсетио на чињеницу да су Шимановци били и остали – место добрих људи, што потврђују конкретни подаци о великим људима Шимановчанима који су у своје време дали огроман допринос напретку Србије, Европа, а понеки и – света.

Националну химну отпевала је Теодора Радосављевић, а Мерима Радивојевић је говорила одломке из занимљиве биографије Милунке Савић, чувеног борца у Првом светском рату, жене са највише ратних одликовања у историји не само Србије, већ и читаве Европе.

У школи, на спомен плочи борцима и жртвама Другог светског рата из Шимановаца, венце су положили представници општине Пећинци и борачких организација из неколико сремских општина, а присутнима се обратила Драгица Ковачевић, подпредседник СУБНОР-а Војводине, која се захвалила општини што одаје почаст и негује сећање на све борце за слободу, у свим досадашњим ратовима које је водила искључиво у циљу одбране слободе и националног идентитета.

Програм обележавања сеоске славе почео је у послеподневним сатима у петак, 18. августа, када су улицама Шимановаца дефиловали чланови фолклорних друштава из наше земље, али и суседних, у организацији шимановачког КУД “Искон”. У вечерњим сатима одржан је концерт културно-уметничких друштава “Игром до пројатељства”.

У суботу, 19. августа, ветерани Фудбалског клуба “Хајдук 1932” и ФК “Јадран” из Голубинаца одиграли су пријатељску утакмицу, док је на теренима за мале спортове одржан турнир у баскету 3×3 у организацији Кошаркашког клуба “Шимановци”.

На летњој позорници у парку, најмлађи су били у прилици да учествују у интерактивној радионици “Шимановачке сиграрије за децу и старије”, а коју је осмислио и извео Александар Саша Ђорђевић из Шимановаца.

Богат спортски програм завршен је у недељу у преподневним сатима, када је у школском дворишту одржан кошаркашки турнир млађих категорија и пионира.

извор: pecinci.org