Одржан 9. Културни вашар у Шимановцима

1165

У послеподневним сатима, у недељу, 20. августа, Удружење жена „Шимановчанке“ организовало је девети по реду Културни вашар уз подршку Културног центра Пећинци, Месне заједнице Шимановци, а под покровитељством Општине Пећинци.

Заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић обишао је штандове удружења жена и самосталних излагача заједно са председницом Скупштине општине Пећинци Дубравком Ковачевић Суботички, и том приликом рекао да ће пећиначка локална самоуправа увек подржати овакве манифестације, које на посебан начин негују богату традицију нашег краја, а окупљање чланица удружења из наше општине као и суседних општина, прилика је увек да се размену искуства уз дружење са посетиоцима, којих, је, како је рекао, из године у годину све више.

Шимановачки парк био је у недељу препун штандова представника 20 удружења жена из наше општине, Срема и читаве Србије, и седам самосталних излагача, као и 18 куварских екипа из разних крајева Србије, који су се такмичили у припремању котлића.

Душица Милошевић, председница УЖ “Шимановчанке” рекла нам је да их је дан послужио, као и да су сви учесници задовољни и расположени.

“Без подршке Месне заједнице Шимановци и руководства општине Пећинци, ми као Удружење жена не бисмо успели све да припремимо како ваља, овако смо презадовољни, како због поменуте подршке, тако и због тога што смо имали више него лепо време. Осим тога, умеће кувара оцењивао је врхунски жири – Драган Вуколић, професор Економске школе из Сремске Митровице и Факултета за хотелијерство и туризам из Врњачке Бање и Бања Луке, Анђелка Поповић, професорка Средње куварске школе из Богатића, др Душица Разуменић, лекар у Шимановцима, Заим Мујић, добро познати мајстор за котлић и Александар Мандић као представник домаћина – месне заједнице. Ове године немамо награде за жене учеснице, јер све смо ми исте, све се трудимо на исти начин, и сви наши колачи су заиста лепи и све заслужујемо пре свега пехаре за учешће – што смо и уручиле свим учесницама” – рекла је Милошевић.

Лепосава Степановић, председница УЖ “Сунчев цвет” из Доњег Товарника каже да се за овогодишњу котлићијаду њена екипа озбиљно припремала, и у шали истиче да се нада како ће управо њихов, “женски паприкаш” бити бољи чак и од паприкаша који су за учеснике припремили чувени кувари, добро познати професионалац Јован Недељковић из Деча и његови помоћници Вук Пековић и Мића Крстић из Шимановаца.

Сви учесници су са “Културног вашара” отишли су задовољни, а најзадовољнији су били најуспешнији кувари. По оцени жирија, прво место и награду – котлић, освојила је екипа “Папци” у којој су били кувари из Шимановаца, Ашање, Купинова…. Другонаграђена екипа “Рузмарин” из Голубинаца добила је роштиљ, а трећенаграђена “Веселе Сремице” из Шимановаца добила је на дар таландару.

Током дана, на летњој позорници у парку, као лепа сценска подршка излагачима и учесницима Културног вашара, наступали су културно-уметничко друштво Искон из Шимановаца, Певачка група “Свитац” из Деча, као и вокални солисти, музичари и рецитатори из Шимановаца – Анђела Денић, Теодора Радосављевић, Бојан Дробац, Калина Смиљанић и други.

Доделом награда за најбоље и најукусније котлиће, завршена је манифестација “Дани Шимановаца”, а у наставку вечери, на летњој позорници у парку, одржан је концерт Немање Стевановића у оквиру Пећиначког културног лета, у организацији Културног центра Пећинци.

извор: pecinci.org