Сика

597

Компанија Сика Србија део је швајцарске мултинационалне компаније Сика основане 1910. године, која након више од једног века постојања послује у 105 земаља света. На тржишту Србије је од 2002. године, а прва фабрика адитива за бетон у Шимановцима почела је са радом 2013. године.

Компанију је недавно посетио председник општине Пећинци мр Жељко Трбовић и том приликом је разговарао са генералним директором Драганом Гавриловићем.

„За општину Пећинци смо се одлучили због добре сарадње са људима из локалне самоуправе, добре локације и пословног амбијента који нас овде окружује. Већ 2014. са радом је почела и друга фабрика овде у Шимановцима за производњу прашкастих производа за малтере у грађевинарству. Из центра у Шимановцима поред Србије покривамо и тржиште Црне Горе, а наши производи се извозе и у Словенију, Хрватску, Мађарску, Бугарску, Румунију, Словачку, Француску, па чак и у Швајцарску, што значи да је квалитет производа који се праве овде на истом нивоу као и у најразвијенијим земљама света. Вредност инвестиције у Шимановцима је до сада око шест милиона евра и тренутно упошљавамо стотинак радника, а обе постојеће фабрике раде максималним капацитетом у три смене. Да бисмо одговорили захтевима тржишта ускоро почињемо и градњу треће фабрике, такође за производњу прашкастих производа – малтера у грађевинарству‟ – рекао је Драган Гавриловић, који с поносом истиче да је компанија Сика Србија прошле године била друга по успешности од 105 земаља у којима Сика послује.

Председник Трбовић каже да је најава градње нове фабрике добра вест за општину Пећинци, посебно када је у питању овако успешна компанија као што је Сика.

„Посебно ме радује што сам у раговору са господином Гавриловићем сазнао да компанија прати трендове миграција радне снаге и да настоји да бобрим условима за рад спречи одлив локалне радне снаге, што је циљ и нама као локалној самоуправи. Надам се да ћемо заједнички успети да остваримо овај циљ, јер у ситуацији када имамо негативан прираштај становништва веома је значајно да младе људе задржимо овде. Мислим да у томе за сада успевамо, јер мало је средина у којима млади људи имају боље услове за школовање и веће шансе да одмах по завршетку школовања пронађу запослење него у нашој општини‟ – изјавио је Трбовић.

Извор: pecinci.org