Отворена изложба у Завичајној кући у Шимановцима

564

Мајстори фотографије из целе Србије окупили су се у недељу, 4. септембра, у Шимановцима на 2. Фото сафарију „Шимановци 2022“, у оквиру којег је у Завичајној кући отворена изложба фотографија „На трагу светлости“. Организатор изложбе је Фото савез Србије који је, у сарадњи са Фото клубом Београд и Фото клубом Шимановци, а уз подршку Општине Пећинци и Туристичке организације општине Пећинци, шимановачкој публици приказао радове чланова Савеза који су добили највиша признања на значајним домаћим и међународним изложбама током претходне године.

На отварању изложбе, фотографе и публику поздравили су заменик председника Општине Пећинци Зоран Војкић, председник Савета месне заједнице Шимановци Александар Мандић и председник Фото савеза Србије Бранислав Бркић, као и фотограф Фото клуба „Шимановци“ и Фото клуба „Београд“ Слободан Чавић по чијим речима је изложба „На трагу светлости“ репрезентативна смотра аматерског фотографског стваралаштва, која треба да подржи и афирмише како саму фотографију тако и њене ауторе.

„Изложба „На трагу светлости“ је једна од највећих изложби Фото савеза Србије која се организује једном годишње и то у већим градовима, тако да смо ми заиста почаствовани што је ове године и шимановачка публика у прилици да види 60 фотографија награђених аутора“ – рекао је Чавић и додао да је изложба отворена у Завичајној кући до краја месеца, након чега следи отварање нове поставке поводом овогодишњег Фото сафарија, такође под патронатом ФСС.

Други Фото сафари започео је раније током дана окупљањем преко 90 учесника у Шимановцима, да би се затим учесници упутили ка Специјалном резервату природе „Обедска бара“ и Етно кући „Путник“ у Купинову, где их је дочекала Љубица Бошковић, директорка Туристичке организације општине Пећинци, која им је пожелела добродошлицу.

Чавић додаје да Фото сафари има велики значај за промоцију наше општине, јер се окупљају фотографи из целе Србије и Републике Српске, који својим објективима, како је рекао, на оригиналан начин остављају неизбрисив траг о природним и културно-историјским лепотама наше општине.

„Наш Сафари је оцењен као један од најбоље организованих и садржајних у Србији. Трудимо се да максимално испоштујемо све што договоримо, а велику помоћ имамо од Месне заједнице Шимановци, Општине Пећинци, ТО општине Пећинци. Сви заједно се трудимо да будемо прави домаћини, онако како само Сремци умеју“ – изјавио је Чавић, и захвалио се Удружењу жена „Шимановчанке“, ФД „Искон“ и ДННТ „Купиник“, члановима Удружења за неговање старих заната и вештина “Бели Орлови”, као и свим моделима који су се савршено уклопили у природне лепоте Обедске баре, Купинова и Шимановаца.

pecinci.org