Машта и креативност немају граница

408

Чланице Удружења жена „Шимановчанке“ добро су познате у нашој општини, не само по хуманитарном раду и свесрдом труду на неговању и очувању традиције нашег краја, него и по модерним техникама сликања на разним материјалима и креативним штандовима.

Како нам је рекла Душица Милошевић председница овог удружења, још током претходних месеци изолације због епидемије корона вируса и немогућности дружења и учешћа на манифестацијама, почеле су да уче и примењују нову технику сликања пеглом и воштаним бојама. Енкаустика као стара античка техника сликања врућим воском, пронашла је пут и у модерном добу за шта су одлично послужили пегла и воштане боје, а креативност, машта и стрпљење занимљиво су пренете на папир.

„Због тренутне епидемиолошке ситуације не можемо да се окупљамо и да све будемо у исто време у нашим просторијама, где обично свака од нас ради свој део посла. Нова техника сликања је производ маште и креативности, а наше удружење је познато већ по декупаж мотивима. За Енкаустику сам чула од другарице, заинтересовало ме и тако сам кренула да учим. Пробала сам прво ја, затим су се укључиле још две чланице. Углавном радимо по две у просторији, на дистанци, са обавезним маскама на лицу уз поштовање свих мера заштите. Слике су јако лепе, необичне, а што је важно нас тај рад и та врста стварања опушта. Наравно, нису укључене све чланице, јер доста њих везе, хекла, ради декупаж, али свака у својој кући за сада. Свака од нас је активна без обзира на тренутну ситуацију. Повезале смо се и електронски, тако да смо укључене у све радове наших чланица. Планирамо, када се ова епидемија заврши да направимо једну изложбу свих наших радова које смо направиле током ових месеци изолазије, и да тиме покажемо да не само да машта може свашта, него и како нам је креативност помогла да лакше пребродимо ове месеце короне. Надам се да ћемо сви бити довољно одговорни, како бисмо заштитили себе и друге, и како би се ова епидемија што пре завршила“ – изјавила је Милошевић и додала да и даље прикупљају коришћену гардеробу, као и да имају спремну велику количину за испоруку Црвеном крсту Пећинци, чим се за то укажу услови.

pecinci.org