Још једном евоциране успомене на велики подвиг

771

У Завичајној кући у Шимановцима, у организацији Општине Пећинци и шимановачке Месне заједнице, 27. марта, у присуству бројних гостију, свечано је обележено 25 година од обарања америчког авиона Ф 117А са борбеног положаја у Шимановцима током НАТО бомбардовања и отворена поставка посвећена том великом подвигу наше војске.

Како је Ф 117А изгледао, од 27. марта може да се види у Завичајној кући где је изложена његова макета заједно са оригиналним комадом обореног авиона који је Шимановцима поклонио пуковник у пензији Золтан Дани, командант Трећег ракетног дивизиона 250 ракетне бригаде противваздушне одбране Војске Југославије, која ће у историји остати уписана као актер јединог потврђеног случаја обарања ове летилице, опремљене до тада најсавременијом стелт технологијом.

У обраћању присутнима, Золтан Дани се захвалио Шимановчанима што се у то време нису плашили због боравка бригаде у њиховом атару, јер да им нису храбро пружили гостопримство, не би био могућ ни подвиг који је ушао у историју нашег одбрамбеног ратовања, и додао да су све остало урадили добро обучени војници.

“Наши војници су знали максимално да искористе борбену готовост јединице и способности нашег ракетног система. Када је авион ушао у зону уништења, ми смо га рутински оборили. Била је то чиста војничка победа на коју нико не може да стави ни једну примедбу. НАТО агресори су тим авионом као неком мочугом млатили по свету, а ми смо је једним потезом скршили преко колена. Имали смо право на то јер смо се бранили од оних који су нелегално и против свих међународних права и ратних правила извршили агресију каква се никада у свету ни пре ни после тога није догодила. Та агресија и данас траје кроз притисак на нашу земљу, али ми се нећемо предати, јер знамо шта је патриотизам” – казао је Дани.

Заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић се захвалио присутнима што су дошли да поделе заједно са Шимановчанима сећање на овај важан догађај из наше новије историје.

“Драго ми је што су ове године са нама и генерали који су предводили одбрану земље у време НАТО агресије, и што ове године имамо знатно више гостију него претходних година, а очекујем да ћемо се догодине у ово доба окупити у још већем броју” – изјавио је Војкић.

У име мештана Шимановаца, председник Савета МЗ Александар Мандић је истакао важност сећања на догађај из времена НАТО агресије.

“На данашњи дан пре 25 година наша војска је нанела тежак ударац далеко бројнијем непријатељу, када се 19 земаља удружило против нас. Успели смо да докажемо колико смо јаки када знамо шта бранимо и кога бранимо. Желимо свима вама да се захвалимо што сте дали део себе за слободу коју данас сви уживамо” – рекао је Мандић.

У 20.42 минута, у време када је пре 25 година погођен невидљиви, Золтан Дани је поново симболично “срушио невидљивог”, пресецањем торте на којој је била слатка макета невидљивог авиона.

Заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић и председник Савета МЗ Александар Мандић, у знак захвалности за подршку обележавању јубилеја – 25 година од обарања поноса америчке авијације, уручили су захвалнице присутним војницима и војним старешинама, као и општини Пећинци, удружењима грађана и појединцима.

Свечаности су присуствовали припадници ракетне бригаде чија је посада оборила авион, председник удружења генерала и адмирала Војске Србије Миладин Миловановић, генерали Мирослав Лазовић и Лука Кастратовић, председник СУБНОР-а Војводине Јово Барошевић, потпредседник Владе Југославије у време НАТО агресије Никола Шаиновић, новинар Драган Вујичић, саветник у амбасади Русије и директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов са сарадницима, првакиња драме Народног позоришта и председница Друштва српско-руског пријатељства Ивана Жигон, представници месних заједница и удружења пећиначке општине и многи други.

Ивана Жигон је говорила песму “Нек пада снијег Господе” Рајка Петрова Нога. Део песме говорила је на руском језику, у знак саосећања са пострадалима у недавном терористичком нападу у Москви.

pecinci.org