Изложба „Рустика 2021“

348

У врло кратком времену од свог отварања, крајем августа ове године, Завичајна кућа „Шимановци“ била је домаћин две изложбе уметничке фотографије. Изложба „Рустика 2021“ представљена је шимановачкој публици 30. октобра. Организатори изложбе су Фото клубови „Београд“ и „Шимановци“ и Галерија „Рустика“, уз подршку Месне заједнице Шимановци, пећиначке локалне самоуправе и Туристичке организације општине Пећинци, а представљено је 150 фотографија на две теме – Објективом кроз Срем и Слободна тема.

Један од организатора изложбе, шимановачки фотограф Слободан Чавић, каже да су фотографије уврштене у изложбу изабране на такмичењу првог ранга, под патронатом Фото савеза Србије, и да су изабране између преко 500 фотографија, које су стигле на конкурс, а на основу одлуке трочланог жирија састављеног од мајстора фотографије.

„За нас је изузетно значајно што су све фотографије на тему Објективом кроз Срем настале у општини Пећинци, а већина од њих је снимљена на првом Фото сафарију „Шимановци“, који смо организовали почетком септембра ове године. Сафари је окупио седамдесетак фотографа из целе Србије, а све колеге су биле позитивно изненађене, јер овакве фото сафарије углавном организују већи градови. Ми смо једна од ретких малих средина које су успешно организовале фото сафари и све колеге су биле инспирисане лепотама наше општине, иако смо успели да им покажемо само део нашег природног, културног и историјског богатства. Остало је још доста тога што вреди видети и зато је извесно да ћемо наставити са организовањем фото сафарија у нашој општини“ – рекао је Чавић и нагласио да је ово потпуно нов начин промоције лепота пећиначке општине.

У свакој од категорија додељене су златна, сребрна и броназана медаља, као и по две похвале Фото савеза Србије, а специјалну награду, коју додељује Туристичка организација општине Пећинци, добио је Слободан Чавић. Награду му је уручио председник Савета месне заједнице Шимановци Александар Мандић, који је фотографима поручио да су увек добродошли у Шимановце и општину Пећинци, као и да се нада да ће са собом из ове средине понети само позитивне утиске.

„Сви фотографи који су се окупили на фото сафарију и који су обишли целу нашу општину, овековечили су својим фотографијама лепоте наше општине из свог уметничког угла. Када оду одавде они ће где год оду ширити једну позитивну слику о нашој општини. Све то не би било могуће без одличне сарадње Општине Пећинци, Месне заједнице Шимановци, Туристичке организације општине Пећинци и љубитеља фотографије из наше општине“ – рекао нам је Мандић.

Медаље и похвале уручио је председник Фото клуба „Београд“ Војислав Луковић, који је истакао да су на конкурсу учествовали и фотографи из иностранства, што јасно говори о видљивости рада наших фотографа и ван граница наше земље.

„И као учесник сафарија, и на основу фотографија, видим да је фотографима било јако занимљиво на сафарију, јер се помало раликовао од фото сафарија које организују други наши фото клубови. Захваљујући јако доброј организацији, другачијем амбијенту и динамичности фото сафарија имали смо јако добре моменте за фотографију, на чему смо захвални и Општини Пећинци, и Туристичкој организацији, и МЗ Шимановци“ – изјавио је Луковић и додао да им не било било досадно ни да су имали још два дана за фотографисање, што се, како је рекао, и види из изложених фотографија.

За тему Објективом кроз Срем Фото савез Србије наградио је:

Златна медаља: Золтан Бисак (Србија) – Котобања

Сребрна медаља: Слађана Радовановић (Србија) – Dona

Бронзана медаља: Александар Јочић (Србија) – Acrobat Lule

Похвала: Стојан Шљивић (Србија) – Girl portrait

Похвала: Ђани Бардоти (Србија) – Обедска бара 2

За слободну тему ФСС је наградио:

Златна медаља: Славко Рошул (Србија) – Пут 07

Сребрна медаља: Биљана Латиновић (Босна и Херцеговина) – Memories and only friend

Бронзана медаља: Милан Марковић (Србија) – Зимски пејзаж 34

Похвала: Иван Стојановић (Србија) – Модел 2021

Похвала: Бојан Бојанић (Србија) – Tatoo man with a dog

pecinci.org