Игром до пријатељства

408

У част богате традиције народа који живе у Србији а коју од заборава чувају фолклорна друштва, улицама Мандић сокак, Дечка, Крњешевачка и Трг светог Николаја у Шимановцима у вечерњим сатима 20. августа дефиловала су културно-уметничка друштва из Шимановаца, Зрењанина, Смедеревске Паланке, Сирига и Угриноваца.

Мештани су уживали у раскошној лепоти и богатству народних ношњи, а затим у веселој игри чланова КУД „Искон“ и њихових гостију на четвртом по реду концерту „Игром до пријатељства“. Био је то весео и разигран увод у тродневну Манифестацију „Дани Шимановаца“ коју је и ове године организовала Месна заједница Шимановци, под покровитељством Општине Пећинци и уз техничку подршку пећиначког Културног центра. Парк је био испуњен публиком која је громким аплаузима наградила учеснике концерта.

Како нам је рекла председница „Искона“ Данијела Радивојевић, стицајем околности ове године изостали су неки стари пријатељи, али су зато пристигли нови, тако да су дефиле и концерт превазишли и најоптимистичнија очекивања.

„Више од 150 играча је наступило на сцени и заиста смо задовољни како је све протекло. Пошто су многи отпутовали на годишње одморе, нисмо очекивали тако бројну публику, али испоставило се да су људи жељни културно-уметничких догађаја тако да нас је и публика обрадовала и својом бројношћу, и више него позитивним реакцијама. То је за нас мотив више, али и обавеза да одржимо добру традицију нашег културно-уметничког друштва“ – рекла нам је Данијела Радивојевић.

Шимановачки КУД „Искон Ветерани“ био је такође гост младим играчима „Искона“. Ветерани су основани 2012. године, а својеврсна база тог друштва јесу фолклораши који су чланови “Искона“ од самог старта. На челу друштва, које тренутно има двадесетак чланова, већ три године налази се Бранка Богдановић.

„Наступи и гостовања на смотрама су, наравно, наши приоритети, али можемо данас да се похвалимо и тиме да се уназад неколико година бавимо и шивењем ношњи, и прављењем музике и кореографије за наше наступе. Поносни смо на то што већ имамо ношње које су у нашем власништву. До сада, рецимо, имамо комплете ношњи, музику и кореографију за игре из Мачве и из југоисточне Србије, а ове године се надамо да ћемо имати и ношње за наше игре из Срема. Изразито је то скупо улагање, али ми уистину желимо да данас-сутра сва та ношња остане у наслеђе оним љубитељима фолклора који ће доћи после нас“ – каже Бранка Богдановић.

Програм је водио Слободан Станковић, а наступили су, поред организатора и „Искон Ветерана“, КУД „Абрашевић“ из Смедеревске Паланке, ЦОТК „Ђерђеф“ из Зрењанина, КУД „Бранко Радичевић“ из Сирига и куд „Угриновци“ из Угриноваца.

pecinci.org