Чавић најбољи фотограф интернационалног такмичења

788

На међународном такмичењу „Victory Circuit 2022“, на изложбама уметничких фотографија више од 200 аутора из целог света, наш фотограф Слободан Чавић из Шимановаца добио је Плаву значку од Светске организације за уметничку фотографију ФИАП и тако званично проглашен за најбољег уметничког фотографа интернационалног такмичења. Претходних година то признање је добило неколико заљубљеника у уметничку фотографију из Србије, а Чавићу је то одличје утолико драже јер је стигло баш када је наступио у име Фото клуба “Шимановци”. Тако су Шимановци постали познати широм света, не само као стециште бројних мултинационалних компанија, већ и по врхунским фотографијама изузетне уметничке вредности.

Међународне изложбе уметничких фотографија у оквиру манифестације „Victory Circuit 2022“ одржане су, наиме, у три града – у Чачку, Котору и Тивту. У Чачку је Чавић добио златну медаљу за фотографију “Од данас до сутра”, и посебно признање за фотографију “Лептир”, у Тивту посебна признања за фотографије “Тежина живота”, “Живот не чека” и “Од данас до сутра”, као и бронзану медаљу за фотографију “Слобода”, а у Котору је добио све три медаље за своје фотографије и Плаву значку Светког удружења ФИАП, чиме је проглашен за најбољег аутора манифестације.

Пре тога, 7. фебруара, Слободан Чавић је своје фотографије излагао на Интернационалном такмичењу „Село 2022.“ у Смедереву, на четири теме. Фотографи су у оквиру сваке теме добијали призања – неко златну, неко сребрну или бронзану медаљу, а Чавић је проглашен за најбољег аутора изложбе. Из Смедерева се вратио са плавом значком ФИАП-а. Иначе, после међународног звања Уметник ФИАП (Artist FIAP) Савеза фотографске уметности (The International Federation of Photographic Art), које Чавић већ поседује, ове године је добио звање ЕФИАП – Екселенција ФИАП (Excellence FIAP).

Како нам је рекао Слободан Чавић, посебно му је драго што је његова монографија “Моја земља” уручена председнику Србије Александру Вучићу приликом његове недавне посете општини Пећинци и што су председникови утисци о књизи, према његовим сазнањима, позитивни.

pecinci.org