Змај Огњени Вук

426
Змај Огњени Вук

У оквиру првог Сајма културе младих на селу, којим се обележава 40. година постојања и рада Културног центра Пећинци, синоћ је у пећиначком КЦ-у одржано биоскопско вече, током којег је приказан филм о Змају Огњеном Вуку – легендарном српском деспоту беспрекорног ратничког интегритета Вуку Гргуревићу Бранковићу, који је владао Купиником и из њега војевао против Турака од 1464. године до саме смрти 1485. године.

Директор КЦ-а Јован Деврња је поздрављајући посетиоце подсетио да је ова установа на почетку свог рада имала богат бископски репертоар и да је ово још један у низу покушаја да се пећиначка публика врати биоскопу.

Филм о Змају Огњеном Вуку, сниман у општини Пећинци, на локацијама у Специјалном резервату природе Обедска бара и на остацима средњовековне тврђаве Купиник, био је инспирација за серијал РТС-а „Српски јунаци средњег века‟.

Археолог Перица Одобашић, који је био стручни сарадник на снимању филма, подсетио је синоћ да је премијера овог филма, пре две године, одржана управо у општини Пећинци, у пећиначком Културном центру, јер је име Змаја Огњеног Вука нераскидиво везано за ове просторе.

„Ви ћете вечерас имати прилику да видите изворну верзију филма, који је само један од документарних филмова снимљених у нашој општини, а све је то можда само почетак једне веће приче, јер ми много тога чинимо на популаризацији, а у перспективи и обнови Купиника који је бисер српске историје и који то свакако заслужује. Ово је уједно прилика да посебно млађи нараштаји науче нешто више о славној прошлости родног краја‟ – рекао је Одобашић.

Вук Гргуревић Бранковић, у народу упамћен као Змај Огњени Вук, био је припадник хришћанског витешког Реда змаја, а био је савременик са владарима попут султана Мехмеда II Освајача, угарског краља Матије Корвина од којег је и добио титулу деспота, влашког војводе Влада Цепеша за којег се верује да је био инспирација за лик Дракуле, као и султана Бајазита II са којим је, на основу сачуваних писама, комуницирао на српском језику. Деспот Вук Гргуревић Бранковић био је посредник у преговорима између турског султана Бајазита II и угарског двора, што недвосмислено говори о томе колики је углед један од највећих српских јунака уживао међу средњовековним владарима као ратник, војсковођа, дипломата и државник.

Извор pecinci.org