Завичајна кућа Шимановци – Без прошлости нема будућности

702

У Шимановцима је протеклог викенда свечано отворена Завичајна кућа, простор који је осмишљен да буде место окупљања мештана Шимановаца, али и простор у којем ће, како нам је рекао заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић, посетиоци са свих страна света моћи да се упознају са Шимановцима, са прошлошћу и садашњошћу, али и са визијом будућности овог насеља.

Како нам је рекао председник Савета месне заједнице Шимановци Александар Мандић, идеја о оснивању Завичајне куће Шимановци потекла је од неформалне групе грађана „Волимо Шимановце“, коју је прихватила Месна заједница Шимановци и реализовала је уз подршку Општине Пећинци.

„Ово је место где ћемо евоцирати успомене, али и место где ће, надамо се, настајати нове идеје. Место за све људе који желе боље да упознају Шимановце, њихове људе и њихове ћуди. Ова кућа је подсетник да без прошлости нема будућности“ – изјавио је Мандић.

На отварању Завичајне куће представљене су и две књиге – монографија „Шимановци“ и фотомонографија „Моја земља“.

Аутор монографије Шимановци, Александар Ђорђевић, каже да је идеја о монографији зачета пре десетак година, када су различити људи којима су Шимановци на срцу, иако неки од њих одавно не живе у Шимановцима, почели да се баве Шимановцима, свако из свог домена рада и интересовања.

„Прикупљајући старе фотографије, писане материјале, приче и легенде, или фотографишући данашње Шимановце и Шимановчане, некако смо се сви пронашли, упознали, дружили и дошли на идеју да направимо књигу о Шимановцима, која је првобитно замишљена као писана монографија са одређеним бројем фотографија. Међутим, захваљујући несебичној подршци Месне заједнице Шимановци и Општине Пећинци успели смо да одштампамо и монографију о Шимановцима и фотомонографију „Моја земља“ Слободана Чавића, а на крају смо, здруженим напорима, све те идеје сублимирали кроз Завичајну кућу. Кућа није замишљена као класична етно кућа, већ као простор много ближи данашњем времену, који ће кроз мултимедијалне и интерактивне садржаје представити прошлост, садашњост, а надамо се и будућност Шимановаца. Издавач обе књиге је народна библиотека Пећинци, захваљујући чијим напорима су обе књиге завршиле и у библиотеци Матице српске, што је за нас као локалне хроничаре заиста велика част“ – рекао нам је Ђорђевић и додао да се нада да ће ове књиге бити референтна тачка за неке будуће хроничаре Шимановаца.

Посетиоци завичајне куће су могли да погледају и изложбу фотографија Слободана Чавића, Шимановчанина који својим објективом већ годинама бележи занимљиве тренутке и ликове свог завичаја.

„Фотографије Слободана Чавића су препуне емоција. Човек када гледа његове фотографије осећа амбијент и људе који се налазе на њима, њихов живот и њихово битисање. На фотографијама старих занатлија он перфектно спаја човека, посао који ради и амбијент који одражава живот тог човека. То је оно што Слободана Чавића издваја од осталих фотографа“ – изјавио је Данило Цветановић, мајстор фотографије и један од најстарији чланова Фото савеза Србије.

Свечаност су својим наступима употпуниле Анђела Денић, која је говорила песму о Сремцу и Сремици, и Мерима Радивојевић која је интерпретирала одломак из књиге „Дивани са шора“ Ђоке Филиповића, а завичајној атмосфери су умногоме допринели и шимановачки тамбураши под вођством Славка Јуришића.

pecinci.org