У Срему се снима филм о спречавању употребе наркотика међу младима

115

„Зависник“

То је назив филма на тему спречавања употребе наркотика међу младима у Срему који ће бити сниман до краја године у продукцији Удружења младих активиста Пећинци (УМАП) под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије и Сомборског едукативног центра као Ресурс центра у оквиру кампање „Млади су закон“.

Филм рађен у оквиру поменутог омладинског пројекта биће приказан на 14 војвођанских телевизија, а млади ће се путем филма информисати о врстама дрога, штетностима до којих доводе и ефеката и последица које остављају на конзументе.

Сви заинтересовани млади од 15 до 30 година са или без глумачког искутва имају могућност да учествују у снимању филма слањем личних података (име и презиме, место становања, годиште и контакт телефон) на 066.50.777.13 или имејл адресу: umapecinci15@gmail.com до 15. новембра.

Поред тога, средњошколци ће се путем 5 јавних трибина широм Срема у сарадњи са психологом, социологом и социјалним радником јавном анализом сцена из филма информисати о овој негативној друштвеној појави, а спровешће се и анкету која се односи на употребу наркотика код младих.

Едуковати младе, али и њихове родитеље о врстама дрога и штетностима које оне проузрокују на организам, са тачним ефектима и последицама на младу особу, један је од главних јавних интереса овог пројекта. Неопходно је да родитељи препознају знакове да је њихово дете зависник или потенцијални зависник од дроге, те на време реагују и обрате се стручним службама.“ – истиче аутор филма Слободан Станковић.

Наркоманија у Срему

О томе колико је наркоманија узела маха у Срему говоре последњи подаци Полицијске управе у Сремској Митровица која је надлежна за свих 7 општина у сремском региону. Само у првих девет месеци ове године откривено је 325 особа који су имали везе са дрогом, а извршено је 336 кривичних дела у вези са дрогом.

У 349 заплена одузето је преко 111.000 комада и више од 20.000 милилитара опојних дрога, а међу Сремцима је најактуелнија марихуна што показује заплена више од 103 килограма ове опојне супстанце.

Поред тога, у Срему је откривено 5 лабораторија за узгој марихуане у вештачким условима са комплетном опремом, средствима за прихрану биљака и 598 биљака индијске конопље.

УМАП је до сада реализовао 3 филма на тему информисања младих о ХИВ-у, превенцији вршњачког насиља и трговине људима.

Извор: sremskevesti.rs