Термомонт

916

Породична фирма Термомонт из Шимановаца успешно послује преко 30 година у нашој општини и до сада је израсла у реномираног произвођача котлова, како на домаћем тако и на иностраном тржишту. Председник општине Пећинци мр Жељко Трбовић недавно је посетио Термомонт и том приликом се упознао са дугогодишњим радом и пословањем фирме, а са плановима га је упознао Небојша Атанацковић директор и сувласник.

Фирма Термомонт је основана 1986. године, када стиче репутацију у области инсталације централног грејања и монтаже котловских постројења. Почетком деведесетих уводе програм производње електричних котлова и котлова који користе друге врсте горива, као и соларно-санитарних бојлера за топлу воду и остале пратеће опреме у грејној техници. Како нам је рекао Небојша Атанацковић, Термомонт је осмишљен као породична фирма и своје прве кораке започео је у породичној кући у центру Шимановаца, да би се почетком двехиљадитих фирма преселила на другу локацију, опет породичну.

„Фирма је почела да се развија, и 2002. године селимо се на породичну парцелу на крају насеља, где почиње наш раст у правом смислу те речи. На површини од 4 хектара данас се налази комплекс који обухвата административну зграду и одвојене зграде фабрике. Тренутно запошљавамо око 115 радника који су претежно овде из наше општине, што је пракса коју је започео још наш отац. Поседујемо најсавременије машине, ласерско сечење лима, нумеричко савијање и ангажујемо вариоце из нашег окружења. Иначе, вариоци су срце нашег система, па нам је зато важно да буду добро обучени. С обзиром да нам је стало да запошљавамо наше људе, успоставили смо сарадњу са средњом техничком школом из Пећинаца и ушли у систем дуалног образовања. Такође, наши производи су искључиво домаћег порекла – од сировина које стижу из железаре из Смедерева до коначног производа спремног за коришћење у домаћинству“ – рекао је Атанацковић, и додао да акценат стављају на квалитет, као и да су претежно извозно оријентисани. Половину пласмана извозе у Европу и Русију, а прошле године су отворили ново тржиште у Чилеу.

Искуство оца Цвеје Атанацковића, оснивача Термомонта, је према Небојшиним речима непроцењиво.

„Лавовски део посла је одрадио наш отац и од малог направио велико. На нама је сада да то одржимо, да будемо отворени и пратимо трендове. У данашње време стагнација није пожељна, потребно је стално да се развијате. У свему томе искуство нашег оца нам пуно значи, јер је понекад потребна та друга перспектива неког са стране, са искуством, како би се уочиле крупне ствари. Зарада се не остварује само продајом, него и паметним уштедама“ – изјавио је Атанацковић.

Са амбицијама компаније Термомонт председника Трбовића упознао је и Цвеја Атанацковић, који је рекао да је у плану проширење фирме на нових 4 хектара код шимановачког пречистача, а будући продајни центар планира се код наплатне рампе на 1,26 хектара. Такође, оснивач Термомонта додаје да је задовољан и испуњен, и као отац и као послован човек, с обзиром да син Небојша и ћерка Јелена сада успешно воде фирму.

Након обиласка комплекса Термомонта председник Трбовић је изјавио да је веома задовољан када види да се породичне фирме у нашој општини развијају и да успешно парирају иностраним компанијама.

„Посебно ми је драго када видим да су деца кренула очевим стопама, да су одлучила да остану на свом имању и да настављају породичну традицију. Овако успешна компанија, каква је Термомонт свакако може да послужи за пример будућим генерацијама и породицама које желе да покрену сопствени бизнис, а локална самоуправа ће увек бити спремна да им пружи пуну подршку“ – казао је Трбовић.

Извор: pecinci.org