Светла за већу безбедност бициклиста

509

Савет за безбедност саобраћаја општине Пећинци и Полицијска станица Пећинци реализовали су данас акцију поделе светала за бицикле и флајера бициклистима у Шимановцима. Како нам је рекао Милан Степановић, председник Савета за безбедност саобраћаја Општине Пећинци, у питању је наставак акције поделе флуоресцентних прслука за бициклисте коју општински Савет спроводи заједно са ПУ Пећинци и Агенцијом за безбедност саобраћаја већ три године, са циљем повећања видљивости, а самим тим и безбедности бициклиста у саобраћају.

Савет за безбедност саобраћаја, заједно са пећиначком локалном самоуправом и Агенцијом за безбедност саобраћаја, обезбедио је 200 светала и 1000 флајера намењених бициклистима, као и плакате који су полепљени по насељима наше општине. Степановић је додао да ће акција поделе флуоресцентних прслука бити настављена све док сваки бициклиста који вози по општинским путевима не буде на себи имао прслук који је јасно видљив возачима.

“Савет за безбедност саобраћаја општине Пећинци већ неколико година интензивно ради на едукацији свих учесника у саобраћају, а само током ове године смо реализовали бројне акције у сарадњи са републичком Агенцијом за безбедност саобраћаја и Полицијском станицом Пећинци. С обзиром да је ове године било више настрадалих бициклиста у Срему, а у другој половини године и на територији наше општине су настрадала двојица бициклиста, акција безбедности ове категорије учесника у саобраћају се наставља. Наш Савет планом и програмом сваке године предвиди разне видове едукације за све категорије учесника у саобраћају од деце, која су најугроженија категорија, преко бициклиста и тракториста до мотоциклиста. Од прошле године планом је предвиђена и подела ауто-седишта за родитеље са бебама, пре свега са циљем подизања свести о значају употребе безбедних ауто-седишта за децу” – истакао је Степановић.

Степановић је нагласио да у последњих шест година у саобраћајним несрећама у општини Пећинци није страдало ниједно дете и да се нада да су активности општинског Савета у значајној мери томе допринеле. Национални циљ, дефинисан кроз Националну стратегију безбедности саобраћаја, да од 2020. године небуде погинуле деце у саобраћају, према Степановићевим речима у нашој општини већ је постигнут, а тренутно је пажња Савета усмерена на едукацију и подизање свести о безбедном учествовању бициклиста у саобраћају.

Током наредних дана акција поделе светала и флајера за бициклисте биће настављена и у осталим насељима пећиначке општине.

извор pecinci.org