Срем као туристичка дестинација

180
Некадашњи купиник

У складу са препоруком да се за одмор ове године остане у Србији, истражили смо какву понуду туристима даје Срем као регион? Зашто га називају рај на Земљи? Шта све туристи, како домаћи тако и страни, могу да виде и доживе у Срему? Какви су смештајни капацитети и зашто би баш Срем требало одабрати као дестинацију за одмор?

На само петаестак минута од Новог Сада или Београда, стиже се до прелепог Срема, чији житељи су познати по гостопримству, добри домаћини свесни вредности краја у коме живе. Свакако посету Срему требало би започети од јединог града у овом региону – Сремске Митровице.

Осим Обедске баре, у општини Пећинци може се видети и права ризница културно-историјског наслеђа везаног за касни средњи век и деспотску свету породицу Бранковић – од остатака последње српске средњовековне престонице града Купиника, до Цркве Светог Луке – најстарије православне цркве у Војводини.

За оне који желе ближе да се упознају са историјом такозваног колачарског или рузмаринског срема, односно општинама Стара Пазова и Инђија, или пак историјом такозваног свињског Срема коме припадају Пећинци и делимично Рума, свакако треба да посете Завичајни музеј Рума, који брине о наслеђу свих ових општина.

У оквиру сремске руте, најзападнија општина Србије, Шид, својим посетиоцима нуди Галерију слика Саве Шумановића.

Сремци са поносом истичу легенду да је Срем рај на земљи, у загрљају реке Саве и Дунава, па је зато Стари Сланкамен крај Дунава место које мами посетиоце.

Фрушкогорска вина још од доба Римљана се точе у Срему, па је зато једна од атракција и Винска рута.

Уз то, Рума и Ириг имају одличне смештајне капацитете, али не треба заборавити ни сеоска туристичка домаћинства која по реалтивно ниским ценама нуде топлину и богату трпезу, али приказују и традицију живота овдашњег становништва.

РТВ