Шимановчани угостили браниоце отаџбине

639

Представници пећиначке локалне самоуправе и Месне заједнице Шимановци дочекали су 25. марта представнике 250 ракетне бригаде ПВО Југославије, чија је борбена посада 27. марта 1999. године, током НАТО агресије на нашу земљу, са борбеног положаја у Шимановцима оборила понос америчке авијације – борбени авион Ф117А. До данас је то једини потврђен случај обарања овог модела летилице опремљене стелт технологијом.

Домаћини су госте дочекали у Завичајној кући Шимановци, где им је добродошлицу пожелео председник Савета месне заједнице Александар Мандић.

„Ви сте у Шимановце први пут дошли не тако лепим поводом, али сте извршили дужност коју вам је отаџбина поверила, а то је да нас браните у време рата. Ми вас се због тога увек радо сећамо, а данас смо овде да вам још једном искажемо захвалност за подвиг који сте извели 1999. године. Тада сте учинило готово незамисливу ствар – са скромном војном опремом која вам је била на располагању нанели сте озбиљан ударац најразвијенијој војној технологији тог времена и оборили понос америчке авијације. Због тога ћете у Шимановцима увек бити драги гости, а ми ћемо се трудити да будемо добри домаћини и да вам у свакој прилици искажемо захвалност за оно што сте учинили“ – рекао је Мандић и позвао госте да боравак у Завичајној кући искористе да се боље упознају са историјатом и знаменитостима Шимановаца.

На добродошлици се у име гостију захвалио пуковник у пензији Золтан Дани, који је те 1999. године командовао посадом која је оборила Ф117А. Он је рекао да је обарање овог авиона нераскидиво везано за историју Шимановаца и општине Пећинци и додао да се посада 250 ракетне бригаде увек радо сећа Шимановчана по гостопримству које су им указали.

„Данашње окупљање је доказ да и ви нас не заборављате. Надам се да ћемо се и убудуће окупљати, јер то је прилика да негујете своју историју на коју треба да будете поносни“ – рекао је Дани.

За госте је организована и свечана вечера у ловачком дому у Шимановцима, на којој је заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић изразио захвалност припадницима 250 ракетне бригаде за све што су учинили за одбрану земље, али и за то што су нашли времена да се окупе у Шимановцима.

„Општина Пећинци негује културу сећања на све хероје и жртве свих ослободилачких ратова које је Србија водила кроз историју. Данашње окупљање је још један корак у правцу очувања сопствене историје, а наша намера је да се сваке године окупљамо 27. марта и да не дозволимо да сећање на те тешке, али и славне дане падне у заборав. Јако је важно да то сећање сачувамо и пренесемо млађим нараштајима“ – поручио је Војкић.

Међу гостима су били и наша позната глумица Ивана Жигон и аутор књиге „Пад ноћног сокола“ пуковник Славиша Голубовић, а домаћини су гостима уручили монографију „Шимановци“, у којој је један део посвећен и догађајима од 27. марта 1999. године.

pecinci.org