Салинен

272

Компанија „Салинен‟ је највећи аустријски произвођач соли, који тренутно послује у осам земаља света. Дистрибутивни центар у Шимановцима отворила је 2010. године и од тада је присустна на српском тржишту, а из дистрибутивног центра у општини Пећинци снабдева и тржиште Црне Горе и Босне и Херцеговине, иако већину промета чини српско тржиште. Компанију је недавно посетио председник општине Пећинци мр Жељко Трбовић, а са историјатом компаније и радом дистрибутивног центра упознала га је директорка Дубравка Савичић.

„Традиција прераде соли у Аустрији сеже још из шеснаестог и седамнаестог века, а „Салинен‟ је до деведесетих година прошлог века био државна компанија, када прераста у акционарско друштво и од тада до данас производња соли је удвостручена. Данас, са производњом од преко милион тона соли годишње, „Салинен‟ је 10 пута већи од тузланске солане. И дистрибутивни центар у Шимановцима од свог отварања 2010. године бележи стални раст помета. Почели смо са 9.000 тона годишње, а данас са близу 700 активних купаца имамо промет од 35.000 тона годишње. Концетрисани смо на индустријске купце и тренутно покривамо око 70% индустријских купаца у Србији. Задовољни смо локацијом у Шимановцима, као и сарадњом са пећиначком локалном самоуправом. У тренутку када смо дошли проблем су нам били чести нестанци струје, али је то у међувремену отклоњено. Задовољни смо и функционисањем комуналних услуга, а одговарала би нам боља путна инфраструктура. Ми редовно измирујемо све своје обавезе према држави и општини и с обзиром да нисмо произвођачи немамо неких великих прохтева према локалној самоуправи. Локација у Шимановцима је већ постала препознатљива купцима и немамо намеру да је мењамо‟ – рекла нам је Савичич.

Председник Трбовић је нагласио да је константан рад на унапређењу инфраструктуре у индустријским зонама трајно опредељење Општине Пећинци.

„У Шимановцима је у последњих неколико година доста тога урађено на унапређењу комуналне и путне инфраструктуре, што је изузетно важно, не само за привлачење нових инвестиција, већ и да бисмо компанијама и предузећима која већ послују у нашој општини обезбедили што квалитетније услове за привређивање. Наравно да користи од тога има и локално становништво, које такође користи сву постојећу инфраструктуру од канализације, преко фабрике воде, до реконструисаних саобраћајница у Голубиначкој и Крњешевачкој улици. На наше велико задовољство инвеститори и даље долазе у нашу општину и индустријске зоне се и даље развијају и проширују, а локална самоуправа ће и у будућности настојати да инфраструктурно испрати тај развој‟ – рекао је први човек пећиначке општине.

Извор: pecinci.org