Предавање о мамографији

222

О томе зашто је важна прва мамографија и о значају превентивних прегледа Шимановчанке ће бити у прилици да чују на предавању које ће 4. августа у 17.00 часова у Дому културе одржати др Снежана Бојанић, према чијим речима се мамографија ради тек после 40 године.

„Код жена до 40 године ради се ултразвук, а тек после 40 године мамографија. Зато се пројекат и зове Прва мамографија, јер жена у том периоду од 41 до 49 треба да уради своју прву мамографију и то је наша циљна група, али ми, наравно, нећемо одбити никог. У Војводини живи 289 хиљада жена. У 2017. години урађено је само 18 хиљада мамографија, од тих 18 хиљада само 5000 жена је дошло само од себе без позива. Одзив жена је око 9 одсто, а сматра се да је неки скрининг било које болести ефикасан ако се одазове бар 75 одсто становништва на одређену болест. Зато ми желимо да на предавању укажемо на значај мамографије, да едукујемо жене о врстама тумора, о томе како се ради мамографија и о томе зашто је важно да је ураде баш сада“ – изјавила је др Бојанић.

Покретни мамограф биће позициониран у центру Шимановаца, а жене које желе да ураде своју прву мамографију могу се пријавити за преглед већ од 4. августа.