Нови симулатори за мехатроничаре

436

Компанија Техногама доо из Шимановаца ових дана уручила је пећиначкој средњој Техничкој школи „Миленко Веркић Неша“ још једну донацију. По речима директора ове образовне установе Данила Тепше у питању је МецЛаб, дидактичко средство за реализацију наставе у образовном профилу Техничар мехатронике вредности 550 хиљада динара.

„Систем МецЛаб је мехатронски систем који обједињује машинство, електротехнику и информатику. Овде имамо три посебне станице – симулаторе магацина, транспортне траке и хватаљке, и свака од тих станица може да се повеже са рачунаром. Ученици ће бити у прилици да контролишу рад те јединице на рачунару, да програмирају његов рад, затим да симулацију провере пре него што пусте у рад ту јединицу на рачунару и затим да повежу и физички виде како то у пракси функционише. Уз сваку ту станицу добили смо и један инсталациони ЦД на коме се налази софтвер ФлуидСим, чиме смо праткично добили лиценцу за рад“ – изјавио је директор Тепша, и додао да ће у новом делу школе бити опремљен посебан кабинет за вежбе ученика који похађају смер Техничар мехатронике, где ће бити постављен и систем МецЛаб.

Донирана опрема је предвиђена за четврту годину овог смера, а с обзиром да у пећиначкој средњој школи ученици тренутно похађају трећу годину, по речима директора Тепше до следеће године опрема ће бити потпуно оспособљена за рад, као и обучен наставни кадар.

Ово није прва донација компаније Техногама из Шимановаца пећиначкој средњој школи, а 2019. године компанија је и добитник Признања за друштвену одговорност коју додељује Општина Пећинци. Током прошле године Техногама је донирала компресорску станицу, а у априлу ове године донирала је део намештаја за учионице у новоизграђеном делу школе.

Како нам је рекао директор Техногаме Предраг Јанев, оваквим донацијама компанија пре свега жели да подигне свест целокупног друштва на виши ниво бриге о сопственом окружењу, о људима из тог окружења, а првенствено младима који тек отварају врата живота.

„Пре свега желим истаћи да се ради заиста о донацији од срца јер је ова опрема била управо оно што је ученицима било потребно. Међутим суштински значај увођења ове праксе за нас је веома важан. Важно је установити принцип да се бар једном годишње учини нешто за своју околину. За људе у нашој околини. То не мора бити нешто велико, нешто јако значајно, не мора бити неки огроман пројекат али мора бити пракса сваке године. Таква пракса нам уводи нови начин размишљања за који се надам да ће бити широко прихваћен и међу другим правним субјектима, али и појединцима. Знате, од те деце која ће имати бенефита са опремом коју смо донирали, вероватно ће се изродити неки нови предузетници, неки нови проналазачи, засигурно неће заборавити нас и наше поступке када су они били млади па ће, надам се, истим а можда и са већим жаром покушати да чине нешто слично у свом будућем окружењу. Када посадите јабуку, плодове сигурно не берете за неколико месеци, већ је потребно неколико година да воћка сазри и да почне давати лепе и здраве плодове. Дакле, хајде да сви почнемо да мало више обраћамо пажње на то шта то сејемо и каквим воћкама можемо да се надамо” – рекао је Јанев.

pecinci.org