Најрадоснији празник прослављен у Шимановцима

761

Нема лепших и радоснијих дана од дана око празника Рођења Христовог. Наравни да имамо добар разлог да се радујемо, Родио се Христос, Родио се Бог. Тако се и ми шимановчани радујемо у овим данима. Празнично расположење почело је као што је то већ пракса, са вечерњим богослужењем. У препуном храму окупљених шимановчана са великим бројем присуства деце служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Жељко Кретић. За певницом су били наш студент теологије Милан Ерић и наши појци Анђелко Стојков и Спасо Ристивојевић. У молитви осећало се присуство Богомладенца. И овога пута смо показали да смо једна стабилна заједница. На крају вечерњег а после проповеди проте Жељка о значају радости овог празника уследила је посебна радост за наше малишане. Као и ранијих година чланице Удружења Жена Шимановчанке, припремиле су посне пакетиће за сву децу у храму, посне како и приличи Бадњем дану, а укупно је спремљено и подељено 240 пакетића. Након тога је у порти нашег храма освећен и запаљен Бадњак и одрасли послужени куваном вином или куваном ракијом, ко је шта желео. Сви који су пробали, хвалили су и вино и ракију, што значи да су Горан Ђукановић – Џума, Срђан Радивојевић и Бојан Мауковић добро урадили свој део посла. Ватромет је још више дочарао лепоту ове вечери, за што се постарао Томислав Видовић. Свакако да је поготово за оне најмлађе пажњу привукла пећина коју је направио, донео и поставио члан наше заједнице Златко Бабић.

Јутрење је као и обично почело у поноћ. Са истом поставом за певницом као и на вечерњем, а уз присуство верника старијих, деца већ увелико спавају како би и требало да буде. Додуше уз присуство младих људи. Занимљиво је да је мало било оних баш старијих, ваљда је и њима било време да спавају.

Центар свега је свакако света Литургија, празнична као и приличи овом дану. Литургија је као и обично почела у 09. сати уз присуство великог броја верника шимановчана. После празничне проповеди и похвале наше заједнице као успешне у сваком погледу освећена је подељена Божићна чесница. Као и ранијих година за чесницу се постарао Душко Лончар – пекара Зек а златник за ову годину набавили су Бојан и Наталија Мауковић. Срећу да припадне златник имала је Николина Михајловић наша добра девојка, студен и спортиста. За набавку златника за следећу годину пријавили су се Горан и Светлана Степановић. Било је ово једно лепо и радосно дружење и славље како и приличи овом дану. Фотографије ће дочарати сву лепоту овог догађаја, за што се потрудио Слободан Чавић – Лав.

Мир Божији ХРИСТОС СЕ РОДИ – ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!