Мамограф у Шимановцима

480

Општина Пећинци је друга општина у Војводини где се спроводи пилот пројекат „Прва мамографија“ под слоганом Бори се као жена. Пилот пројекат финансира Покрајинска влада, а реализује Клинички центар Војводине, његову успешност прати Институт за јавно здравље Војводине и Институт за онкологију Сремска Каменица.

Према речима др Снежане Бојанић помоћника Покрајинског секретара за здравство, ово је први покретни мамограф у Војводини за чију куповину, адаптацију и опремање, је Покрајинска влада издвојила око 16 милиона динара, а пројекат обухвата прегледе жена руралних средина у општинама где не постоји мамограф. У општини Пећинци покретни мамограф биће постављен у Шимановцима од 12. августа, а циљна група су жене од 45 до 49 године живота.

„Снимање је бесплатно, није потребна здравствена књижица, једино лична карта, или неки други лични документ. Циљ пројекта је да се жене едукују о значају превентивне мамографије као златног стандарда у борби против рака дојке, да ураде ту прву мамографију, а тамо где налаз указује да је потребно даље лечење, убрза сама процедура и скрати време чекања од момента откривања тумора до саме операције. Томе тежимо, јер од тренутка сазнања о болести, породица пацијента и сам пацијент преживљавају трауму, и ми желимо да то време скратимо и убрзамо. Повезали смо све домове здравља, филијале РФЗО, Савете месних заједница,невладин сектор, до Клиничког центра Војводине и Института за онкологију у Сремској Каменици. Желимо да сутра овај модел буде стандард и да када је налаз позитиван пацијенткиња без заказивања одради све налазе које је потребно како би хирург могао да ради операцију или одреди даље лечење“ – рекла је др Бојанић, и додала да ће свака жена која буде урадила мамограф добити свој налаз код изабраног лекара, а уколико се примети нешто сумњиво пацијенткиња ће одмах бити позвана телефоном.

О томе зашто је важна прва мамографија и о значају превентивних прегледа Шимановчанке ће бити у прилици да чују на предавању које ће 4. августа у 17.00 часова у Дому културе одржати др Снежана Бојанић, према чијим речима се мамографија ради тек после 40 године.

„Код жена до 40 године ради се ултразвук, а тек после 40 године мамографија. Зато се пројекат и зове Прва мамографија, јер жена у том периоду од 41 до 49 треба да уради своју прву мамографију и то је наша циљна група, али ми, наравно, нећемо одбити никог. У Војводини живи 289 хиљада жена. У 2017. години урађено је само 18 хиљада мамографија, од тих 18 хиљада само 5000 жена је дошло само од себе без позива. Одзив жена је око 9 одсто, а сматра се да је неки скрининг било које болести ефикасан ако се одазове бар 75 одсто становништва на одређену болест. Зато ми желимо да на предавању укажемо на значај мамографије, да едукујемо жене о врстама тумора, о томе како се ради мамографија и о томе зашто је важно да је ураде баш сада“ – изјавила је др Бојанић.

Покретни мамограф биће позициониран у центру Шимановаца, а жене које желе да ураде своју прву мамографију могу се пријавити за преглед већ од 4. августа.

Извор: pecinci.org