Исомат – Ускоро нова линија за производњу боја

223

Председник општине Пећинци мр Жељко Трбовић посетио је компанију „Исомат‟, где га је са производним програмом ове грчке компаније упознао генерални директор Спирос Влахос. „Исомат‟ је на српском тржишту од 2005. године, 2007. су купили земљиште у Шимановцима, а фабрика у коју је инвестирано 11 милиона евра је почела са радом 2010. године и тренутно упошљава 49 радника.

„Исомат је породична компанија основана 1980. године са седиштем у Солуну, а послује у 43 земље широм света, са прометом од 70 милиона евра. Из фабрике у Шимановцима покривамо тржиште Хрватске, Словеније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе. Компанија је почела као произвођач изолационих материјала у грађевинарству. Сада су у нашем асортиману препознатљиви и грађевински лепкови, фуг масе и боје, а однедавно и полиуретанске хидроизолације. Тренутно се 80 одсто робе коју пласирамо из центра у Шимановцима овде и производи, док се остатак увози из наше фабрике у Солуну‟ – рекао нам је Влахос.

Спирос Влахос каже да су услови за пословање у Србији и општини Пећинци бољи него у неким земљама у окружењу и да компанија има планове за проширење посла.

„Грађевинска индустрија је у експанзији и то се најбоље мери кроз продају цемента. Ове године продаја цемента ће бити у рекордном порасту за осам, а можда чак и девет одсто. То је велики скок, обично је у питању пораст за три до четири одсто, а цементаре планирају скок од осам до девет одсто и у наредној години, што је битно и за нас. Прошле године инвестирали смо у нову линију за производњу фасада, а сада планирамо аутоматизацију линије за производњу боја. То су озбиљне инвестиције и наши планови овде су дугорочни. За локалну самоуправу је важно да има задовољне инвеститоре, јер на сваког задовољног инвеститора долази још два до три нова. Нормално, не треба излазити у сусрет по сваку цену. Све мора да буде по пропису и сви ми морамо да поштујемо законе земље у којој послујемо. Довољно је погледати каква је ситуације била у Шимановцима 2005. године, када сам ја први пут дошао, а каква је сада. Овде је ситуација одлична‟ – каже Влахос, који се као београдски студент одавно у нашој земљи не осећа као гост.

Председник Трбовић је нагласио да му свака озбиљна компанија која има дугорочне планове за пословање даје разлога да са оптимизмом гледа на будућност развоја привреде у нашој општини.

„Наш домаћин је рекао једну велику истину, а то је да су наша најбоља препорука код будућих инвеститора задовољне компаније које већ послују у нашој општини. Зато код нас сваки инвеститор добија максималну подршку и зато стално радимо на унапређењу привредног амбијента. Зато смо основали и Привредни савет општине Пећинци у којем су више од половине чланова представници приватног сектора и кроз који привредницима пружамо прилику да својим предлозима и иницијативама утичу на доношење одлука којима се мења привредни амбијент. Зато и посећујемо предузећа која послују у нашој општини, јер желимо да у директном контакту чујемо колико су задовољни и да ли постоје проблеми у чијем решавању можемо да помогнемо‟ – изјавио је први човек пећиначке општине.

Извор: pecinci.org