„Краљ Петар I“ 12. фебруара у биоскопу

173

Пећиначка публика биће у прилици да у уторак, 12. фебруара у Културном центру погледа филмско-историјски спектакл Лазара Ристовског „Краљ Петар Први“. Филм је снимљен према мотивима романа Чарапе Краља Петра Милована Витезовића, који се потписује и као сценариста.

Када се сплетом историјских околности Краљ Петар Карађорђевић вратио у домовину, увео је парламентарну демократију на двору и започео обнову Србије. Али Србији се није дало да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први Светски рат и Аустро-угарска показује сву своју немилосрдност. После две херојски добијене битке на Церу и Колубари, Влада доноси одлуку да је повлачење ипак неминовно. Током мучног повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа, она заветује самог краља да му преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ Маринка налази прекасно а Макрена умире на гробу младог аустријског војника, оплакујући у име свих мајки све синове – невине жртве рата. Српска војска уз страшне губитке стиже до Крфа и острва Видо – острва смрти, али и српског васкрснућа!

У филму поред Лазара Ристовског глуме Радован Вујовић, Милан Колак, Даница Ристовски и многи други. Пројекција у пећиначком биоскопу заказана је за 19.00 часова, а цена улазнице износи 250 динара.

Извор: pecinci.org