Бори се као жена

330

Пилот пројекат „Прва мамографија“ под слоганом Бори се као жена, који финансира Покрајинска влада, реализује Клинички центар Војводине, а његову успешност прати Институт за јавно здравље Војводине и Институт за онкологију Сремска Каменица, почиње да се реализује у општини Пећинци.

Тим поводом у шимановачком Дому културе у недељу је одржано предавање о значају прве мамографије и превентивних прегледа, а према речима др Снежане Бојанић помоћника Покрајинског секретара за здравство, циљ је да се едукују жене, између осталог и о томе како се ради мамографија и томе зашто је важно да је ураде баш сада.

„У склопу пројекта Прва мамографија, предвиђено је да пре сваког доласка у нову средину одржимо женама једно кратко предавање о значају прве мамографије, затим како ће цео пројекат изгледати од момента снимања до коначног разрешења уколико проблем постоји, а оно што је најважније то је да ширењем ових позитивних информација у јавности утичемо на позитиван начин да се жене определе и почну да брину о свом здрављу, нарочито када је у питању рак дојке и здравље дојке, које су свакако на првом месту и по обољевању и по смртности код жена у Србији, а и широм света“ – изјавила је др Бојанић и додала да је прва мамографија важна из више разлога, јер отвара пут ка редовној контроли, као и да свака жена треба до 50 године да уради барем једном мамографију, такозвану базну основу, да се види почетно стање дојки и да ли се током година, када она редовно иде на контроле, структура дојки мења.

Предавању је присуствовала и др Дубравка Ковачевић Суботички, председница Скупштине општине Пећинци, која нам је рекла да су пећиначки Дом здравља „Др Драган Фундук“ и Општина Пећинци пружили комплетну техничку и логистичку подршку током три недеље колико ће покретни мамограф боравити у нашој општини.

„Познајем др Бојанић јако дуго и знам колико је она и сама радила на осмишљавању и реализацији разних превентивних пројеката и мислим да је њена улога у овом пројекту веома велика. Дом здравља и Општина Пећинци пружили су комплетну логистичку подршку. Обезбедили смо простор у Шимановцима за покретни мамограф током рада, као и након тога када ће бити стациониран у нашег Дому здравља, где ће бити на сигурном. Такође, лекари и сестре пећиначког дома здравља биће едуковани на који начин ће даље дистрибуирати податке које добију након очитавања мамографије. У питању је заиста изузетна акција. Ово је јединствена прилика да мамографију одрадимо за врло кратко време, без заказивања и бесплатно и да можемо после тога мирно да спавамо“ – рекла је Ковачевић Суботички.

На предавању у недељу биле су присутне жене различите старосне доби, углавном старије од 40 година, што је и циљна група пројекта, а како нам је рекла педесетчетворогодишња Мирјана Сучић на предавање је дошла и пријавила се за прву мамографију јер до сада није ишла редовно на контролне прегледе.

„Нисам радила мамографију до сада и нисам ишла редовно на контроле, бар не онолико колико сматрам да би требало. Зато сам се пријавила да урадим своју прву мамографију. Сматрам да је у интересу сваке жене да поведе рачуна о сопственом здрављу, а свако ко мало прати статистику зна да је карцином дојке у порасту. Наравно, практични моменат покретног мамографа у Шимановцима је веома битан, јер с обзиром на свакодневне обавезе сматрам да је свакој запосленој жени проблем да одвоји време и да се посвети себи. Тако да је ова акција одлична и то је нешто што свака жена и становник наше општине то да искористи“ – казала је Сучић.

Покретни мамограф биће позициониран у центру Шимановаца од 12. августа, а жене које желе да ураде своју прву мамографију могу се пријавити за преглед у локалној амбуланти.

Извор pecinci.org