Апел ЈКП ВИК

641

Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ упутило је апел грађанима и привредним субјектима са територије пећиначке општине, корисницима услуга овог предузећа, да воду из месних водовода не користе за заливање башта, расадника, травњака и за раслађивање простора, јер ненаменско трошење воде у овим врелим данима доводи до опадања притиска у водоводним мрежама, што отежава водоснабдевање. У екстремним случајевима може да доведе и до потпуног прекида у водоснабдевању, што се већ у неколико наврата догодило у насељу Шимановци где је проблем са ненаменском потрошњом воде најизраженији, али и у још неким насељима.

Када потрошња превазилази доток воде у систем, и када ниво воде у резервоарима на извориштима падне испод минимума, испорука воде се аутоматски прекида, како би се надокнадио суфицит у резервоарима и како би се пумпе заштитиле од прегоревања. У противном дошло би до хаварије на техничкој опреми на извориштима, што би проузроковало много дуже прекиде у водоснабдевању.

ЈКП „Водовод и канализација“ стога апелује на грађане и привреднике да рационално и наменски користе воду из водоводних мрежа, како бисмо сви и током ових врелих дана имали редовно водоснабдевање.

У противном, ЈКП ВИК биће приморано да у насељима у којима потрошња драстично превазилази капацитете система уведе рестрикције на дневном нивоу, како би спречило колапс система водоснабдевања.

pecinci.org