Агроуник произвео дезинфекционо средство за борбу против вируса корона

271
ШИМАНОВЦИ –

Компанија „Агроуник“ из Шимановаца, која се бави истраживањима у биотехничким наукама, произвела је дезинфекциони препарат „Surfix“ који на чврстим површинама – дрвету, плочицама, стаклу, металу…, убија вирус Ковид 19, а те предмете чува деконтаминиране у периоду од 24 сата од наношења.

Како је Танјугу рекла власница компаније „Агроуник“ Снежана Ђорђевић, препарат је направљен на бази бактерије која преживљава 24 сата на различитим материјалима, а као таква ће пружити заштиту од вируса корона.

Појашњава да је један од највећих разлога што је вирус проблематичан то што преживљава доста дуго у спољашњој средини и тако ствара могућност дуге контаминације.

„Ако плочице оперемо са овим препаратором, бактерија преживљава 24 сата и имамо дужу заштиту. Препарат се може користити и за дезинфекцију руку, па тако имамо мање могућности да са неке површине рукама омогућимо доспевање вируса у наш респираторни систем“, рекла је Ђорђевићева.

Према њеним речима, тренутно је индустријска производња у току, а следеће недеље се може очекивати препарат „Surfix“ који ће се користити тако што ће се у четири, пет литара воде ставити око 100 милилитара препарата.

„Чисти се џогером. Могу се са њим брисати кваке, стаклене површине, дрвене површине, пластика, где год да можемо доћи у контакт, а могу се дезинфиковати и руке тим средством, које су и највећи проблем, јер да не пипамо рукама лице вероватно не би пренели вирус“, појашњава Ђорђевићева.

Када је у питању антивирално дејство тог препарата, како је навела, доказан је метаболик бактерије који делује на липидну овојницу вируса, која растури, разори, дезинтегрише липидну виурусну овојницу и њен протеин који је одговоран за везивање вирусне честице за површину осетљиве ћелије домаћина.

„И управо та супстанца не дозвољава да вирус продре у ћелију, што и јесте суштина“, додаје Ђорђевићева.

Осим компаније Агроуник, која је носилац пројекта и бактерије и читаве производње, на справљању тог препарата ангажовани су и Хемијски факултет Универзитета у Београду, Градски завод за јавно здравље и Научни институт за ветеринарство у Новом Саду.

Научне институције су пратиле истраживања обављана у оквиру компаније „Агроуник“, где су размножавали бактерије и прелазили са лабораторијске производње на индустријску.

„У исто време су колеге са Хемијског факултета пратиле наше ферментације где су доказивале присуство активне супстанце и на крају Институт за ветеринарство је потврдио антивирално деловање на Ковид 19“, каже Ђорђевићева.

„Агроуник“ је тај пројекат добио преко Фонда за иновациону делатност у позиву Ковид 19 који је расписан по хитном поступку због ситуације проузроковане епидемијом вируса корона, а с обзиром да се баве микробиологијом, водили су се идејом да би микроорганизми могли да буду решење за дезинфекцију.

Огледи су рађени у Институту за ветеринарство у Новом Саду, где су узимали узорке од позитивних пацијената на вирус корона и те узорке, односно Ковид 19, мешали са бактеријом.

„Тада смо доказали да тамо где је био наш препарат вируса више није било, што значи да је потпуно уништена и липидна овојница, односно протеински омотач и РНК“, каже Ђорђевићева.

Као друштвено одговорна компанија, „Агроуник“ је одлучио да 10 тона препарата „Surfixa“ поклони здравственим установама, болницама и тамо где је најпотребније, а други део ће бити и у малопродаји.

Док се препарат не појави и у малопрадоји, од следеће недеље заинтересовани се могу јавити компанији „Агроуник“.

Иначе, та компанија успела је да повеже науку и привреду, а сви њихови препарати, како каже Ђорђевићева, на бази су микроорганизама и намењени су за примену пре свега у органској конвенционалној пољопривредној производњи.

У лепези њихових производа су и препарат за третман земљишта, семена, за фолијарну прихрану, биоциде, препарате за пречишћавање отпадних вода, регулатори раста биљака, а имају и препарате за исхрану животиња.

На бази микробиологије и микорорганизама је конципиран и дезифицијенс „Surfix“, који има антивирално деловање.

Извор RTV