Agena Technology

1876
Agena Technology Šimanovci

Компанија Агена технолоџи (Agena technology), која је део енглеске Албон групе, у Србији послује од 2006. године, а фабрика у Шимановцима изграђена је 2008. године, што ову компанију сврстава међу компаније које најдуже послују у општини Пећинци. Основна делатност компаније је израда делова за моторе – клипњача, блокова мотора, замајаца и кочионих система.

Током недавне посете председника општине Пећинци мр Жељка Трбовића Агени, са делатношћу и развојним плановима компаније упознао га је генерални директор Исмет Гребовић.

„Албон група у Србији има две фабрике, у Шимановцима и у Руми. Фабрика у Шимановцима. која заузима 7.000 м², увек је била развојни центар групе. Овде упошљавамо 110 радника, углавном високообразовани кадар, јер овде развијамо технологију и опрему за целу Албон групу. У Шимановцима је комплетно заокружена производња машина које користимо у серијској производњи у нашим фабрикама у Руми, Енглеској и Америци. Од 2006. године до данас инвестирали смо 36 милиона евра у Србији, а од почетног извоза од 2 до 3 милиона евра годишње, стигли смо до годишњег извоза вредног 33 милона евра, од чега 90 одсто извозимо на америчко тржиште. Највише производимо делове за Форд, затим за Волво, Фиат и Каминс (Cummins), а радимо и бродске моторе за Меркјури марин (Mercury marine). Трудимо се да будемо добар послодавац и да плате радницима буду изнад просека, посебно овде у Шимановцима, где су због образовне структуре кадра плате далеко изнад просека у Србији. На тај начи доприносимо да се млади квалитетни кадрови задрже у земљи‟ – каже Гребовић.

Као један од кључних инфраструктурних проблема Гребовић је навео потребу за бољом атмосферском канализацијом и за изградњом фекалне канализације у делу радне зоне у којем послује ова компанија.

Председник Трбовић је упознао домаћина са два пројекта које је покренула пећиначка локална самоуправа, а који би требало да реше управо ове проблеме.

„Дао сам налог да се изради пројекат канализационе мреже управо у овом делу радне зоне где још увек недостаје, како би сви привредни субјекти могли да се прикључе и да се у потпуности решимо септичких јама. Када је у питању одвођење атмосферских вода из овог дела радне зоне, урадили смо једну привремену ретензију, која би требало да смањи проблеме са накупљањем атмосферских вода, а у току је израда пројекта веће ретензије која ће и при најобилнијим падавинама моћи да прими сву воду која се накупи у овом делу зоне‟ – рекао је Трбовић и нагласио да је суштина посета компанијама и предузећима управо то да се види постоје ли проблеми, и уколико постоје, да се за њих заједнички потражи најоптималније решење.

Извор: pecinci.org