24 нова случаја

782
covid 19 - coronavirus koronavirus коронавирус

У ковид амбуланти пећиначког Дома здравља током јучерашњег дана обављен је 121 преглед пацијената који су се јавили са симптомима респираторних инфекција, од чега је код 24 пацијента потврђена инфекција вирусом Covid-19. Председник општине Пећинци и командант Штаба за ванредне ситуације Синиша Ђокић изјавио је да сви подаци којима Штаб располаже указују на то да ширење корона вируса на територији општине Пећинци не јењава и да је у овом тренутку изузетно важно да сви схватимо озбиљност ситуације и важност поштовања прописаних мера заштите.

“Приметно је да се са порастом броја потврђених случајева инфекције повећава и број грађана који користе заштитне маске, а према нашим информацијама и све већи број грађана се опредељује да крсну славу обележава у кругу породице и без позивања гостију. Уједно, инспекцијском контролом је утврђено да угоститељски објекти поштују меру скраћења радног времена до 18.00 часова. Све то показује да већина грађана схвата озбиљност ситуације и понаша се одговорно, што је добар знак, јер је стриктно поштовање прописаних мера једини начин да успоримо ширење заразе у локалној заједници” – изјавио је Ђокић.

Он је подсетио да општина Пећинци чак ни у периоду када је епидемиолошка ситуација била стабилна није дозвољавала организовање славља.

“Међутим, имали смо ситуацију да су неки наши грађани организовали свадбе, крштења, прославе пунолетства и слична славља у локалима који нису на територији наше општине, на шта ми као локална самоуправа нисмо могли да утичемо. У једном тренутку је због стабилне ситуације дошло до опуштања у поштовању мера заштите и вероватно у овом тренутку плаћамо цену таквог понашања. Због тога је важно да схватимо да само сви ми својим одговорним понашањем можемо да зауставимо даље ширење заразе” – нагласио је Ђокић.

pecinci.org